Σύμφωνα με επιστήμονες από τη Σουηδία, ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων πρέπει να είναι οι πάσχοντες από καρκίνο, καθώς ορισμένες βιταμίνες σχετίζονται με επιτάχυνση της ανάπτυξής του.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι οι βιταμίνες C και Ε μπορεί να διευκολύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα. Μπορεί επίσης να ευνοούν την διασπορά του, διεγείροντας τον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων στους όγκους.
Οι όγκοι χρησιμοποιούν τα νέα αγγεία για να τροφοδοτούνται με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Έτσι μπορούν να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται στο σώμα.
Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από έρευνες σε ποντίκια. Προγενέστερη έρευνα είχε δείξει πως η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε και n-ακετυλοκυστεΐνης διευκολύνει την εξάπλωση του καρκίνου του πνεύμονα στα τρωκτικά.
Για να καταλάβουν πως μπορεί να συμβεί αυτό, οι επιστήμονες συνέχισαν τις έρευνές τους. Αυτή τη φορά χρησιμοποίησαν δύο ομάδες ποντικιών. Στην μία, τα ζώα έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονα των τρωκτικών. Στη δεύτερη, στα ποντίκια είχαν εμφυτεύσει ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα.
Οι επιστήμονες προσέθεταν στο νερό των ζώων βιταμίνες C, Ε και n-ακετυλοκυστεΐνη. Ο οργανισμός των ποντικιών εκ φύσεως παράγει βιταμίνη C, ενώ τις άλλες δύο προσλαμβάνει μόνο μέσω της τροφής.
Οι ερευνητές χορηγούσαν στα ζώα αυξημένες δόσεις των βιταμινών αυτών. Πόσο αυξημένες; «Όσο αυτές που προσλαμβάνει ένα άτομο το οποίο τρώει υγιεινά, μετά παίρνει μερικά συμπληρώματα και ύστερα πίνει ένα smoothie με τζίντζερ», εξήγησε ο επιβλέπων ερευνητής και καθηγητής Μοριακής Ιατρικής και αντιπρόεδρος του ακαδημαϊκού κέντρου Karolinska Institutet (KI), στην Στοκχόλμη.
Τα ευρήματα
Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο περισσότερες βιταμίνες κατανάλωναν τα ποντίκια, τόσο ταχύτερη ήταν η ανάπτυξη νέων αγγείων μέσα στους όγκους τους. Μάλιστα αυτό παρατηρήθηκε και στις δύο ομάδες των ποντικιών.
Η αυξημένη ανάπτυξη νέων αγγείων οδηγεί σε καλύτερη ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου, δήλωσε ο ερευνητής. Εν τούτοις, στο δημοσιευμένο άρθρο δεν παρατίθενται στοιχεία επ’ αυτού.
Ο ερευνητής τόνισε πως τα νέα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι πρέπει να αποκλειστούν αυτές οι βιταμίνες από την ημερήσια διατροφή. «Εάν αφαιρέσετε τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες από τη διατροφή σας, θα αρρωστήσετε για άλλους λόγους, όπως οι βιταμινικές ανεπάρκειες. Κάτι τέτοιο επίσης επηρεάζει τον καρκίνο», προειδοποίησε. «Το θέμα είναι να μην λαμβάνει κάποιος μέσω των συμπληρωμάτων, περισσότερες βιταμίνες απ’ όσες χρειάζεται ο οργανισμός του».
Αν και η έρευνα βασίστηκε σε καρκίνους του πνεύμονα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν και για άλλες μορφές της νόσου, με τις οποίες οι όγκοι του πνεύμονα έχουν κοινούς μοριακούς μηχανισμούς.