Το Κέντρο Καινοτομίας στην Επιστήμη του Εγκεφάλου του πανεπιστημίου της Αριζόνα διεξήγαγε μια μελέτη για να διερευνήσει εάν η λήψη φαρμάκων για τον διαβήτη τύπου 2 αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας (πολλαπλή).
Η πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια απρόβλεπτη αυτοάνοση νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και οδηγεί σε σοβαρή σωματική και γνωστική αναπηρία.
Τα αντιυπεργλυκαιμικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για την μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με υψηλό σάκχαρο αίματος. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία καταστάσεων όπως ο διαβήτης, ο προδιαβήτης και ο διαβήτης κύησης. Λειτουργούν μειώνοντας την ποσότητα σακχάρων που παράγονται από το ήπαρ, αυξάνοντας την ευαισθησία των μυϊκών και λιπωδών κυττάρων στην ινσουλίνη ή βοηθώντας το σώμα να χρησιμοποιεί τα σάκχαρα πιο αποτελεσματικά.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών (ιδιαίτερα γυναίκες) με διαβήτη τύπου 2, που έλαβαν θεραπεία με αντιυπεργλυκαιμικά φάρμακα, είχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πολλαπλή σκλήρυνση.
Από την άλλη, η ίδια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι σε άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών, τα ίδια φάρμακα μείωσαν τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης.
Τα ευρήματά ενισχύουν την ανάγκη για μια ιατρική προσέγγιση ακριβείας στην πρόληψη της πολλαπλής σκλήρυνσης σε αυτούς τους ευάλωτους πληθυσμούς.
Για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που συνδέουν τις μεταβολικές διαταραχές και την πολλαπλή σκλήρυνση μέσω ενός κοινού παράγοντα αυξημένης αυτοανοσίας. Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση τον αντίκτυπο των αντι-υπεργλυκαιμικών θεραπειών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης, στη συχνότητα εμφάνισης της ΠΣ.
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει μια νευροπροστατευτική δράση των αντι-υπεργλυκαιμικών φαρμάκων στη νόσο του Αλτσχάιμερ και σε άλλες συναφείς άνοιες.
Η μελέτη χρησιμοποίησε μια βάση δεδομένων από αιτήσεις ασφαλιστικής κάλυψης στις ΗΠΑ με 151 εκατομμύρια συμμετέχοντες. Εντοπίστηκαν πάνω από 5 εκατομμύρια ασθενείς με διάγνωση διαβήτη τύπου 2 και πολλαπλή σκλήρυνση πρώιμης ή όψιμης έναρξης. Οι ερευνητές τμηματοποίησαν τα δεδομένα ανά ηλικία (ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 πριν ή μετά την ηλικία των 45 ετών) και φύλο για να αποκωδικοποιήσουν τους παράγοντες που οδηγούν στον κίνδυνο ΠΣ και στους δύο πληθυσμούς, ειδικά σε γυναίκες άνω των 45 ετών.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.