ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Καρδιά: Tι να προσέχετε αν παίρνετε ορισμένα φάρμακα για τις ψυχώσεις

Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται για βαριά κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, ψυχώσεις σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ κ.λπ.

Καρδιά: Tι να προσέχετε αν παίρνετε ορισμένα φάρμακα για τις ψυχώσεις

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για τις ψυχώσεις χρειάζονται τακτική καρδιολογική παρακολούθηση, διότι ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, αναφέρουν επιστήμονες από την Ταϊβάν.

Αναλύοντας δεδομένα από περισσότερους από 11.000 ασθενείς που λάμβαναν κουετιαπίνη ή αλοπεριδόλη οι ερευνητές διαπίστωσαν πως περισσότεροι από ένας στους 10 παρουσίασαν διαταραχή του καρδιακού ρυθμού.

Η διαταραχή αυτή μπορούσε να οδηγήσει στην καρδιακή αρρυθμία, ενώ αύξανε και τον κίνδυνο αιφνιδίου καρδιακού θανάτου.

Η κουετιαπίνη και η αλοπεριδόλη έχουν πολλές ενδείξεις. Ενδεικτικά, η κουετιαπίνη χορηγείται σε επιλεγμένους ενήλικες ασθενείς με μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια, διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια. Αντίστοιχα, η αλοπεριδόλη χορηγείται σε ασθενείς με άνοια που έχουν ψυχωσικά επεισόδια, στη διπολική διαταραχή, στη σχιζοφρένεια, σε ασθενείς με τικ κ.λπ.

Οι ερευνητές τονίζουν πως όλοι αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται συχνή καρδιολογική παρακολούθηση για να γίνει εγκαίρως αντιληπτό τυχόν πρόβλημα.

Οι δυνητικοί καρδιαγγειακοί κίνδυνοι από τη χρήση φαρμάκων για τις ψυχώσεις απασχολεί τους γιατρούς εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια. Υπήρξαν φάρμακα που αποσύρθηκαν από το εμπόριο ή περιορίσθηκε η χρήση τους, λόγω του μη-αποδεκτού υψηλού κινδύνου καρδιακής αρρυθμίας.

Εν τούτοις, ορισμένα παραμένουν στην αγορά διότι εξυπηρετούν ουσιώδεις κλινικές ανάγκες για τις οποίες δεν υπάρχουν ασφαλέστερες επιλογές.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Heart Rhythm. Οι ερευνητές εξέτασαν τις εκβάσεις 8.832 ασθενών που λάμβαναν κουετιαπίνη και 2.341 που λάμβαναν αλοπεριδόλη.

Όπως διαπίστωσα, οι 1.149 από τους λήπτες κουετιαπίνης (το 13%) παρουσίασαν σοβαρή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Το ίδιο και οι 333 (ή 14,2%) απ’ όσους λάμβαναν αλοπεριδόλη.

«Από τα 41 φάρμακα που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ και φέρουν γνωστό κίνδυνο διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, τα 5 είναι αντιψυχωσικά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι κύριες θεραπείες για τη σχιζοφρένεια και τις ψυχώσεις», λέει καθηγητής Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σύδνεϋ, ο οποίος έγραψε ένα σχόλιο που συνοδεύει τη νέα μελέτη.

Τα εν λόγω φάρμακα σχεδόν διπλασιάζουν τον κίνδυνο αιφνιδίου καρδιακού θανάτου, προσθέτει. «Εάν δεν μπορούμε να εξαλείψουμε αυτόν τον κίνδυνο, πρέπει έστω να τον περιορίσουμε στο ελάχιστο, παρακολουθώντας στενά τους ασθενείς», τονίζει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; «Καλό θα ήταν να γίνεται ένα υπερηχογράφημ,α καρδιά πριν και μετά την έναρξη μιας αντιψυχωσικής αγωγής», συνιστά. «Εάν είναι εφικτό, οι ασθενείς που θα παρουσιάσουν διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, καλό είναι να αλλάξουν φαρμακευτική αγωγή. Αν όμως αυτό είναι ανέφικτο, πρέπει να μειώσουν άλλους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Τέτοιοι παράγοντες είναι η λήψη άλλων φαρμάκων με την ίδια ανεπιθύμητη ενέργεια και η υποκαλιαιμία (χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα)».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.