ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Νέα έρευνα: Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο κατάθλιψης

Νέα έρευνα: Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να συμβάλλουν στον κίνδυνο κατάθλιψης σύμφωνα με έρευνα.

Συγκεκριμένα, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Epidemiology and Psychiatric Sciences διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να έχουν έως και 130% αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη, ιδιαίτερα κατά τα δύο πρώτα χρόνια λήψης τους.

Αντισυλληπτικά χάπια και κίνδυνος κατάθλιψης

Οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης ήθελαν να καταλάβουν πώς τα αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία συνήθως επηρεάζουν τις ορμόνες, μπορεί να παίζουν ρόλο στον κίνδυνο κατάθλιψης.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις πάνω από 264.000 γυναικών, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την βάση δεδομένων της UK Biobank. Μεταξύ αυτών των γυναικών, περίπου το 80% είχε χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά χάπια κάποια στιγμή.

Οι ερευνητές εξέτασαν το πώς η έναρξη αντισυλληπτικών χαπιών και η χρήση ορμονικού ελέγχου των γεννήσεων συνδέονται με την κατάθλιψη.

Με βάση την ανάλυσή τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Τα δύο πρώτα χρόνια χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών συσχετίστηκαν με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν πάρει ποτέ αντισυλληπτικά χάπια.
  • Για τις γυναίκες που είχαν σταματήσει να παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, εξακολουθούσε να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για κατάθλιψη μεταξύ εκείνων που είχαν πάρει αντισυλληπτικά χάπια στην εφηβεία τους.
  • Για τις ενήλικες γυναίκες, δεν διαπιστώθηκε σχετικός κίνδυνος δύο χρόνια μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών χαπιών.

Οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να εξετάσουν ζεύγη αδελφών γυναικών, για να εξετάσουν περισσότερο μια πιθανή αιτιώδη συσχέτιση μεταξύ της λήψης αντισυλληπτικών χαπιών και της κατάθλιψης. Τα δεδομένα από αυτήν την ανάλυση έδειξαν πιθανή αιτιώδη σχέση.

Παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη

Οι επιπτώσεις της κατάθλιψης μπορεί να είναι σημαντικές, παρεμποδίζοντας την εργασία, τις σχέσεις και την ικανότητα ενός ατόμου να απολαμβάνει πράγματα που συνήθιζε να απολαμβάνει στο παρελθόν. Οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν ένα ευρύ φάσμα σωματικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, μπορεί να δυσκολεύονται να κοιμηθούν και επίσης να βιώσουν αισθήματα ανησυχίας και θλίψης.

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες κάποιου να έχει κατάθλιψη, όπως:

  • χρόνια ιατρική κατάσταση
  • πάθηση που μεταβάλλει τον εγκέφαλο, όπως η νόσος του Πάρκινσον
  • σοβαρό ψυχικό τραύμα
  • υψηλά επίπεδα στρες

Ο καθένας μπορεί να αναπτύξει κατάθλιψη, αλλά οι γυναίκες τείνουν να τη βιώνουν συχνότερα από τους άνδρες. Ορισμένοι τύποι κατάθλιψης μπορεί επίσης να σχετίζονται με ορμονικές αλλαγές από παράγοντες όπως η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση.

Περιορισμοί της έρευνας για τα αντισυλληπτικά και την κατάθλιψη

Η μελέτη έχει βασικούς περιορισμούς. Πρώτον, βασίστηκε στην αυτοαναφορά των συμμετεχόντων γυναικών σχετικά με το πότε άρχισαν να παίρνουν ή πότε διέκοψαν τα αντισυλληπτικά χάπια και πληροφορίες για το οικογενειακό τους ιστορικό. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο σφαλμάτων στην ανάκληση στοιχείων από μνήμη.

Δεύτερον, υπήρχε επίσης ο κίνδυνος μεροληψίας επιλογής δείγματος, καθώς οι συμμετέχουσες ήταν μέρος της UK Biobank. Αυτή η τράπεζα δεδομένων μπορεί να περιλαμβάνει συμμετέχοντες που είναι συνήθως πιο υγιείς από τον γενικό πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τρίτον, οι ερευνητές είχαν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τον τύπο των αντισυλληπτικών χαπιών που χρησιμοποιούσαν οι συμμετέχουσες. Επομένως τα δεδομένα μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν όλους τους τύπους αντισυλληπτικών χαπιών που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή στην αγορά και άρα να περιορίζεται η δυνατότητα για πιο συγκεκριμένες αναλύσεις. Οι ερευνητές δεν είχαν ορισμένα δεδομένα σχετικά με τη διακοπή ή την επανέναρξη των αντισυλληπτικών χαπιών μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας χρήσης.

Τέλος, οι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν ορισμένες συμμεταβλητές μόνο μία φορά.

Η μελέτη δεν μπορεί να προσδιορίσει πλήρως την αιτία, αλλά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν μια αιτιώδη σχέση.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι πρέπει να γίνεται προσεκτική αξιολόγηση του κινδύνου για κατάθλιψη μεταξύ των γυναικών που σκέφτονται να πάρουν ή ήδη παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.