ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στη Γαλλία το εντυπωσιακό δεν είναι το 34% της Λεπέν αλλά το 28% Αριστεράς και ακροαριστερών!

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι φάρμακο αδυνατίσματος μπορεί να βοηθά να αντιμετωπιστεί η υπνική άπνοια

Φάνηκε να μειώνει τη σοβαρότητα της υπνικής άπνοιας

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι φάρμακο αδυνατίσματος μπορεί να βοηθά να αντιμετωπιστεί η υπνική άπνοια

Σύμφωνα με νέα μελέτη, ένα δημοφιλές φάρμακο για την παχυσαρκία μπορεί να βοηθά στη θεραπεία μιας επικίνδυνης διαταραχής, που ονομάζεται υπνική άπνοια.

Η τιρζεπατίδη, η δραστική ουσία του φαρμάκου για την απώλεια βάρους Zepbound και της θεραπείας για τον διαβήτη Mounjaro, φάνηκε να μειώνει τη σοβαρότητα της υπνικής άπνοιας, παράλληλα με τη βελτίωση που φέρνει σε επίπεδο απώλειας βάρους και αρτηριακής πίεσης, καθώς και σε άλλους δείκτες υγείας σε ασθενείς με παχυσαρκία που έλαβαν το φάρμακο για έναν χρόνο.

Η Eli Lilly and Co., η εταιρεία που παράγει το φάρμακο και η οποία χρηματοδότησε την έρευνα, ζήτησε από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να επεκτείνει τη χρήση του φαρμάκου για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής υπνικής άπνοιας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας. Η απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.

Η υπνική άπνοια επηρεάζει περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανούς και μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα προβλήματα όπως ροχαλητό, ομίχλη του εγκεφάλου και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και σοβαρά μακροπρόθεσμα προβλήματα όπως καρδιακές παθήσεις, άνοια και πρόωρο θάνατο.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine και παρουσιάστηκε σε ιατρικό συνέδριο, συμμετείχαν σχεδόν 500 άτομα που είχαν διαγνωστεί με παχυσαρκία και υπνική άπνοια. Οι μισοί από αυτούς χρησιμοποιούσαν συσκευή CPAP κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η άλλη ομάδα περιλάμβανε άτομα που είχαν δοκιμάσει συσκευές CPAP χωρίς επιτυχία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς και στις δύο ομάδες που έκαναν εβδομαδιαίες ενέσεις τιρζεπατίδης είχαν λιγότερα επεισόδια υπνικής άπνοιας ανά ώρα κατά 50%-60%, σε σύγκριση με τους ασθενείς που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς που έπαιρναν τιρζεπατίδη έχασαν επίσης 18% με 20% του σωματικού βάρους τους και είδαν βελτίωση στην αρτηριακή πίεση και σε μια κατάσταση στην οποία το οξυγόνο του αίματος πέφτει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι ασθενείς ανέφεραν επίσης καλύτερο ύπνο και λιγότερες διαταραχές ύπνου, διαπίστωσε η μελέτη.

Σύμφωνα με ερευνητή σε θέματα ιατρικής του ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, η απώλεια βάρους συνιστάται εδώ και καιρό ως τρόπος μείωσης της σοβαρότητας της υπνικής άπνοιας καθώς αυξάνει την ικανότητα των πνευμόνων, μειώνοντας το λίπος στους αεραγωγούς και βελτιώνοντας την οξυγόνωση. Όμως, αν και η διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και να μειώσουν τις συνέπειες της υπνικής άπνοιας, το γεγονός ότι η παχυσαρκία αυξάνεται ως φαινόμενο αποδεικνύει ότι η απώλεια βάρους είναι για πολλούς ανθρώπους δύσκολη υπόθεση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, φάρμακα όπως η τιρζεπατίδη μπορούν να βοηθήσουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Περιμένω ότι αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για τη θεραπεία πολλών αποτελεσμάτων της παχυσαρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ειδικός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.