ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πορδοσάλτε...
prodeals

Νέο φάρμακο για την ημικρανία φαίνεται πως δρα από την πρώτη μέρα

Πόσοι ασθενείς παρουσίασαν ημικρανική κρίση

Νέο φάρμακο για την ημικρανία φαίνεται πως δρα από την πρώτη μέρα

Ένα νέο φάρμακο για την ημικρανία φαίνεται πως σε πολλούς ασθενείς αρχίζει να επιδρά από την πρώτη μέρα.

Το φάρμακο λέγεται ατογκεπάντη (ή ατογεπάντη – atogepant) και ενδείκνυται για την προφύλαξη από την ημικρανία. Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως μπορεί να μειώσει κατά 37% έως 61% τον κίνδυνο κρίσης κατά την πρώτη μέρα της λήψης του.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Όπως γράφουν οι επιστήμονες, η μελέτη τους βασίστηκε στην ανάλυση των δεδομένων τριών προγενέστερων. Σε αυτές είχαν συμμετάσχει πάσχοντες ηλικίας 18 έως 80 ετών, οι οποίοι ταλαιπωρούνταν επί τουλάχιστον έναν χρόνο από ημικρανία.

Οι ασθενείς πάθαιναν τουλάχιστον 4 κρίσεις ημικρανίας τον μήνα. Οι συμμετέχοντες κάθε μελέτης είχαν χωριστεί τυχαία σε δύο ομάδες. Οι μισοί έπαιρναν το νέο φάρμακο και οι λοιποί μία ανενεργή ουσία (εικονικό φάρμακο). Κάθε μελέτη είχε διαρκέσει 12 εβδομάδες.

Οι δύο από αυτές ονομάζονταν ADVANCE και PROGRESS. Είχαν ελέγξει τη δράση της ατογκεπάντης σε ασθενείς με επεισοδιακή ή χρόνια ημικρανία, αντίστοιχα. Η κεφαλαλγία αυτή αποκαλείται επεισοδιακή όταν προκαλεί 14 ή λιγότερες κρίσεις τον μήνα. Όταν, όμως, οι κρίσεις είναι 15 ή περισσότερες, τότε αποκαλείται χρονία.

Η τρίτη μελέτη ονομάστηκε ELEVATE. Σε αυτήν δοκιμάστηκε η ατογκεπάντη σε ασθενείς που δεν είχαν βοηθηθεί από άλλα, υπάρχοντα φάρμακα, όπως οι τριπτάνες.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο γρήγορα απέδιδε το φάρμακο στους ασθενείς που το είχαν λάβει. Οι τρεις μελέτες είχαν δείξει:

  • Μείωση κατά 61% του κινδύνου ημικρανίας από την πρώτη μέρα της λήψης της ατογκεπάντης στη μελέτη ADVANCE.
  • Μείωση κατά 47% του κινδύνου αυτού στη μελέτη ELEVATE
  • Μείωση κατά 37% του κινδύνου στη μελέτη PROGRESS

Πιο αναλυτικά, στη μελέτη ADVANCE εκδήλωσε ημικρανική κρίση την πρώτη μέρα το 12% των εθελοντών που έλαβαν ατογκεπάντη, έναντι του 25% όσων πήραν το εικονικό φάρμακο.

Στην μελέτη ELEVATE, ημικρανική κρίση έπαθε το 15% όσων πήραν atogepant έναντι του 26% όσων πήραν το εικονικό φάρμακο. Και στη μελέτη PROGRESS που είχε τα πιο δύσκολα περιστατικά, ημικρανική κρίση έπαθε την πρώτη μέρα το 51% και 61% των ασθενών, αντιστοίχως.

Οι ασθενείς που έπαιρναν το νέο φάρμακο ανέφεραν επίσης μικρότερη διαταραχή της καθημερινότητας λόγω της ημικρανίας. Είχαν επίσης καλύτερη ποιότητα ζωής.

«Τα φάρμακα για την ημικρανία συνήθως χρειάζονται εβδομάδες, αν όχι μήνες, για να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Πολλοί ασθενείς απελπίζονται και τα διακόπτουν πολύ νωρίτερα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής Νευρολογίας στο Κολλέγιο Ιατρικής Albert Einstein, της Νέας Υόρκης. «Η ανάπτυξη ενός φαρμάκου που αποδίδει γρήγορα και αποτελεσματικά, καλύπτει μία βασική ανάγκη των πασχόντων».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ατογκεπάντη εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2023 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα διατίθεται με την εμπορική ονομασία Aquipta σε ενήλικες ασθενείς που έχουν τουλάχιστον 4 ημικρανικές κρίσεις τον μήνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.