Ένα νέο, ερευνητικό φάρμακο για την παχυσαρκία, που μιμείται φυσικές ορμόνες καταστολής της πείνας, μπορεί να οδηγεί σε απώλεια έως και του 22,5% του αρχικού σωματικού βάρους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το φάρμακο λέγεται τιρζεπατίδη (tirzepatide) και συνδυάζει συνθετικές μορφές δύο ορμονών που φυσιολογικά εκκρίνει το έντερο μετά την κατανάλωση τροφής, για να επέλθει κορεσμός της πείνας, αναφέρει το New Scientist. Οι ορμόνες αυτές είναι δύο ινκρετίνες, οι GLP-1 και GIP.
Στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών, η τιρζεπατίδη χορηγήθηκε σε 2.539 εθελοντές χωρίς σακχαρώδη διαβήτη, από εννέα χώρες του κόσμου. Οι χώρες αυτές ήταν οι ΗΠΑ, Αργεντινή, Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Μεξικό, Ρωσία και Ταϊβάν.
Κατά την έναρξη της μελέτης οι εθελοντές ζύγιζαν κατά μέσον όρο 105 κιλά ο καθένας. Όλοι τους ήσαν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι που ταυτοχρόνως έπασχαν από τουλάχιστον ένα ακόμα χρόνιο πρόβλημα υγείας όπως:
Οι ερευνητές χώρισαν τους ασθενείς σε ομάδες. Άλλοι έκαναν μία φορά την εβδομάδα ένεση τιρζεπατίδης σε χαμηλές, μέτριες ή υψηλές δόσεις και άλλοι έκαναν ένεση ενός εικονικού φαρμάκου (placebo). Το φάρμακο χορηγήθηκε επικουρικά σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος με δίαιτα και άσκηση που ακολουθούσαν όλοι οι εθελοντές.
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, στις 72 εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας, η μέση απώλεια βάρους ήταν:
Το ποσοστό των εθελοντών που κατόρθωσαν να επιτύχουν μείωση του σωματικού βάρους τους κατά τουλάχιστον 5% ήταν:
Αντίστοιχα, το ποσοστό όσων κατόρθωσαν να επιτύχουν την μεγαλύτερη απώλεια βάρους (πάνω από 20% του αρχικού) ήταν:
Η υψηλή δόση τιρζεπατίδης ήταν η πιο αποτελεσματική. Οδήγησε σε απώλεια έως του 22,5% του αρχικού σωματικού βάρους ή 24 κιλά. Αντίστοιχα, οι εθελοντές που είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο έχασαν μόλις 2 κιλά κατά μέσον όρο.
Τα ευρήματα αυτά ανακοίνωσε η παρασκευάστρια εταιρεία της τιρζεπατίδης. «Είναι πραγματικά συναρπαστικό. Η απώλεια βάρους που δείχνουν τα αποτελέσματα αυτά είναι δραματική. Είναι εφάμιλλη με εκείνη που επιτυγχάνεται με μια επιτυχημένη βαριατρική επέμβαση», δήλωσε ο καθηγητής Φυσιολογίας Dr. Michael Cowley, ειδικός σε θέματα παχυσαρκίας από το Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.
Όπως και άλλα, εγκεκριμένα φάρμακα για την απώλεια βάρους, η τιρζεπατίδη είχε ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ναυτία, έμετο, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Οι παρενέργειες αυτές ήταν πιο έντονες στις υψηλές δόσεις.
Ωστόσο, η έναρξη της αγωγής σε πολύ χαμηλή δόση και η σταδιακή αύξησή της θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσής τους, ανέφερε ο παγκοσμίου φήμης ειδικός στην παχυσαρκία Dr. Joseph Proietto, ομότιμος καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.