Οι επιστήμονες, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι, το οποίο προς το παρόν έχει αποδειχθεί επιτυχές σε εργαστηριακές δοκιμές σε τρωκτικά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι δοκιμές για το αντισυλληπτικό χάπι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σε ανθρώπους μέχρι το τέλος του έτους.
«Οι γυναίκες έχουν πολλές επιλογές για την αντισύλληψη, που κυμαίνονται από χάπια έως ενδομήτριες συσκευές, και στο πλαίσιο αυτό φέρουν σημαντικό μέρος του βάρους της πρόληψης της εγκυμοσύνης», αναφέρουν οι ερευνητές.
«Όμως και οι επιλογές των ανδρών για αντισύλληψη θα μπορούσαν σύντομα να επεκταθούν».
Το χάπι δημιουργήθηκε από μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και εμποδίζει τη δέσμευση των πρωτεϊνών με τη βιταμίνη Α, η οποία είναι γνωστό ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη γονιμότητα.
Το φάρμακο ήταν 99% επιτυχές στην πρόληψη της εγκυμοσύνης σε τρωκτικά και δεν έχει εμφανείς παρενέργειες, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.
Όταν τα ποντίκια ξεκίνησαν να λαμβάνουν το φάρμακο από το στόμα για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, παρατηρήθηκε τόσο απότομη πτώση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων που τα ποντίκια έφτασαν σε σημείο στειρότητας. Μόλις η ομάδα σταμάτησε να χορηγεί δοσολογίες στα ζώα, παρατήρησε ότι τα ποντίκια επανήλθαν στη φυσιολογική γονιμότητα.
Αν λειτουργήσει και στους ανθρώπους, τότε το φάρμακο θα μπορούσε να είναι η πρώτη αποτελεσματική μορφή αντισύλληψης των ανδρών πέραν της χρήσης προφυλακτικού και της χειρουργικής επέμβασης.
«Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό ανδρικό αντισυλληπτικό, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη εγκεκριμένα χάπια στην αγορά», λέει ο Αμπντουλάχ αλ-Νόμαν, χημικός στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα που συμμετείχε στη δημιουργία του χαπιού.
Παράλληλα, επειδή το εν λόγω αντισυλληπτικό είναι μη ορμονικό, είναι πιθανό να έχει λιγότερες παρενέργειες. Προηγούμενες προσπάθειες για ανδρικά αντισυλληπτικά χάπια είχαν σε μεγάλο βαθμό λειτουργήσει μπλοκάροντας την τεστοστερόνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, αύξηση βάρους και μειωμένη λίμπιντο.
Ακόμη και όταν οι επιστήμονες χορήγησαν υπερδοσολογία στα ποντίκια με το νέο φάρμακο, τα τρωκτικά φαινόταν να τα καταφέρνουν μια χαρά στη συνέχεια.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.