ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πολύ μπροστά η αλβανική μαφία στην Ελλάδα: «Ξεπλένει» χρήμα σε... πλυντήρια αυτοκινήτων!
prodeals

Οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες που έχει το γκρέιπφρουτ με γνωστά φάρμακα

Ο κίνδυνος μπορεί να διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από το ένα άτομο στο άλλο

Οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες που έχει το γκρέιπφρουτ με γνωστά φάρμακα

Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί ένα φάρμακο στατίνης για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης, ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας έχει συμβουλεύσει να αποφεύγετε το γκρέιπφρουτ (φρούτο ή και τον χυμό του).

Υπάρχει λόγος που σας το λέει αυτό. Όχι μόνο το γκρέιπφρουτ μπορεί να αλλάξει το επίπεδο της φαρμακευτικής αγωγής στο αίμα σας, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι σοβαρές.

Η ανησυχία σχετικά με το γκρέιπφρουτ

Τα φάρμακα στατίνης, γνωστά και ως αναστολείς HMG-CoA, δρουν μπλοκάροντας το ένζυμο που χρειάζεται το σώμα για να παράγει χοληστερόλη. Εκτός από την μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) και την αύξηση της “καλής” χοληστερόλης (HDL), τα φάρμακα στατίνης μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων που κυκλοφορούν στο αίμα.

Η αλληλεπίδραση προκαλείται από μια οργανική ένωση στο γκρέιπφρουτ γνωστή ως φουρανοκουμαρίνη (furanocoumarin). Οι φουρανοκουμαρίνες βρίσκονται και σε άλλα φρούτα και λαχανικά (όπως το σέλινο, το παστινάκι και τα ρόδια), αλλά είναι σε ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα στο γκρέιπφρουτ.

Το πρόβλημα με τις φουρανοκουμαρίνες είναι ότι απενεργοποιούν ένα ένζυμο στο ήπαρ και τα έντερα, γνωστό ως κυτόχρωμα P4503A4 (CYP3A4). Ο οργανισμός χρησιμοποιεί αυτό το ένζυμο για τη διάσπαση ορισμένων φαρμάκων, ώστε να μπορούν να απεκκριθούν από το σώμα. Όταν λοιπόν οι φουρανοκουμαρίνες απενεργοποιήσουν το CYP3A4, η συγκέντρωση του φαρμάκου μπορεί να αυξηθεί δραματικά και, μαζί με αυτό, ο κίνδυνος παρενεργειών.

Κίνδυνοι

Η μη φυσιολογική συσσώρευση ορισμένων στατινών (όπως η ατορβαστατίνη, η λοβαστατίνης και η σιμβαστατίνη) στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως:

  • Υπεργλυκαιμία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
  • Ηπατική βλάβη
  • Νευρολογικά συμπτώματα, όπως σύγχυση και απώλεια μνήμης
  • Ραβδομυόλυση: Διάσπαση του μυϊκού ιστού που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο

Ο κίνδυνος μπορεί να διαφέρει δραματικά από το ένα άτομο στο άλλο. Οι γυναίκες και τα άτομα άνω των 65 ετών φαίνεται να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Αλλά οι σχετικές μελέτες παραμένουν αντικρουόμενες ως προς τον πραγματικό κίνδυνο. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι παρενέργειες όπως αυτές είναι ασυνήθιστες και σχετίζονται κυρίως με προϋπάρχουσα νεφρική, ηπατική ή νευρολογική πάθηση.

Υπάρχουν και άλλου τύπου φάρμακα με στατίνες, που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστα από την κατανάλωση γκρέιπφρουτ, επειδή διασπώνται από ένα εντελώς διαφορετικό ένζυμο γνωστό ως CYP2C9.

Ασφάλεια

  • Τα επίπεδα ενός φαρμάκου στατίνης μπορεί να αυξηθούν από 80% έως 260%, εάν το φάρμακο λαμβάνεται ταυτόχρονα με γκρέιπφρουτ.
  • Εάν ληφθούν με διαφορά 12 ωρών, αυτό πέφτει μεταξύ 44% και 66%.
  • Το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο ανεξάρτητα από τον τρόπο που καταναλώνετε το γκρέιπφρουτ (ολόκληρο, χυμό η πρόσθετο σε κάποιο φαγητό).

Το πώς αυτό μεταφράζεται σε “ασφαλή” κατανάλωση γκρέιπφρουτ παραμένει ασαφές. Οι περισσότεροι γιατροί θα σας πουν ότι μια περιστασιακή μερίδα χυμού ή φρούτου δεν θα σας βλάψει. Τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα, εάν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Άλλα φάρμακα

Άλλα φάρμακα επηρεάζονται εξίσου από το γκρέιπφρουτ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το φρούτο μπορεί να εμποδίσει την ενζυμική δράση και να αυξήσει τη συγκέντρωση του φαρμάκου. Σε άλλες, μπορεί να επηρεάσει τους μεταφορείς πρωτεϊνών στο αίμα, μειώνοντας τη συγκέντρωση και την επίδραση του φαρμάκου.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ορισμένα φάρμακα κατά της αρρυθμίας
  • Ορισμένα φάρμακα κατά του άγχους
  • Μερικά αντισταμινικά
  • Ορισμένα κορτικοστεροειδή
  • Μερικά φάρμακα για την υπέρταση
  • Ορισμένα φάρμακα κατά της απόρριψης μοσχεύματος οργάνων
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, εάν καταναλώνετε τακτικά γκρέιπφρουτ, για να βεβαιωθείτε ότι δεν παρεμβαίνει στα φάρμακά σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.