Ερευνητές εξέτασαν αρκετά εγκεκριμένα φάρμακα από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για να διαπιστώσουν εάν κάποια από αυτά θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά στην ελκώδη κολίτιδα.
Τα αποτελέσματά τους υποδηλώνουν ότι οι στατίνες που μειώνουν την χοληστερόλη, μπορεί να μειώσουν την ανάγκη για αντιφλεγμονώδη φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας.
Οι τρέχουσες θεραπείες για τη νόσο περιλαμβάνουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα φάρμακα.
Η κολεκτομή, η χειρουργική αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του παχέος εντέρου, είναι η μοναδική θεραπευτική επιλογή για την ελκώδη κολίτιδα. Η κολεκτομή είναι συνήθως η τελευταία λύση θεραπείας λόγω των δυσμενών κινδύνων, όπως εσωτερική αιμορραγία, θρόμβοι αίματος και λοίμωξη. Επομένως, οι ερευνητές ενδιαφέρονται για εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της πάθησης.
Οι επιστήμονες έχουν ήδη διερευνήσει άλλα επαναπροσδιορισμένα φάρμακα για τη θεραπεία ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον, του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Σε μια μελέτη, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ανέλυσαν δημόσια διαθέσιμα σύνολα δεδομένων πληροφοριών για την υγεία των ασθενών για να εντοπίσουν φάρμακα εγκεκριμένα από τον FDA που μπορούν να θεραπεύσουν την ελκώδη κολίτιδα.
«Αυτά τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα, δεδομένης της πρότασης ότι μια κοινώς χρησιμοποιούμενη καρδιαγγειακή θεραπεία θα μπορούσε ενδεχομένως να επαναπροσδιοριστεί στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας», δήλωσε ο δρ. Edward L. Barnes, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη.
“Η συσχέτιση της θεραπείας με ατορβαστατίνη με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου ποσοστού κολεκτομής -σε σύγκριση με τους ασθενείς που έχουν συνταγογραφηθεί ένα συγκριτικό φάρμακο- είναι ενδιαφέρουσα”, είπε.
Εξήγησε επίσης ότι “προηγούμενες μελέτες θεραπείας με στατίνες είχαν επίσης δείξει ένα όφελος στην φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς μειωμένων ποσοστών εμφάνισης της νόσου, μειωμένης χρήσης στεροειδών και χαμηλότερων ποσοστών καρκίνου του παχέος εντέρου”.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Informatics Association.
Οι ερευνητές έψαξαν αρχικά στην βάση δεδομένων NCBI Gene Expression Omnibus για σύνολα δεδομένων γονιδιακής έκφρασης από βιοψίες παχέος εντέρου σε άτομα με και χωρίς ελκώδη κολίτιδα.
Συνολικά, εντόπισαν 11 σύνολα δεδομένων γονιδιακής έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων βιοψίας από 171 άτομα με ελκώδη κολίτιδα και 101 χωρίς την πάθηση.
Από μια γενετική ανάλυση των βιοψιών, οι ερευνητές βρήκαν μια “υπογραφή” ελκώδους κολίτιδας σε 1.248 γονίδια. Επίσης, διαπίστωσαν ότι η γονιδιακή έκφραση των καρκινικών φαρμάκων vemurafenib και gefitinib συσχετίστηκε περισσότερο με την υπογραφή του γονιδίου της ελκώδους κολίτιδας.
Για να διερευνήσουν περαιτέρω τις επιδράσεις της ατορβαστατίνης, ανέλυσαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας από το Stanford Research Repository (STARR) και το Optum Clinformatics DataMart για να δουν πώς το εν λόγω φάρμακο επηρέασε τα ποσοστά κολεκτομής μεταξύ ατόμων με ελκώδη κολίτιδα και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης, ότι εκείνοι που έλαβαν ατορβαστατίνη για περισσότερο από 6 μήνες είχαν χαμηλότερα ποσοστά κολεκτομής από εκείνους που έπαιρναν το φάρμακο για λιγότερο από 6 μήνες. Επίσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι άλλες στατίνες μπορεί να έχουν παρόμοια αποτελέσματα λόγω παρόμοιας γονιδιακής έκφρασης με την ατορβαστατίνη.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.