Τα προβλήματα στις φωνητικές χορδές είναι πολύ συνηθισμένα.
Πρόσφατη έρευνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού στις ΗΠΑ έδειξε ότι ένας στους πέντε ερωτηθέντες είχε εκδηλώσει κάποια διαταραχή της φωνής κάποια στιγμή στη ζωή του. Η αναλογία αυτή ήταν αισθητά υψηλότερη στους εργαζομένους, τους τραγουδιστές και τους δασκάλους.
Οι φωνητικές χορδές παρουσιάζουν συχνά διαταραχές λόγω κακή χρήσης ή κατάχρησης. Μπορεί λ.χ. να τραυματιστούν από το υπερβολικό τραγούδι, τις δυνατές φωνές ή την ομιλία σε συχνότητες υψηλότερες από τις συνηθισμένες.
Το κάπνισμα και η εισπνοή ερεθιστικών ουσιών επίσης μπορεί να τις επηρεάσουν. Το ίδιο και ο πολύς βήχας. Υπάρχουν επίσης και διάφορες παθήσεις που μπορεί να τις προσβάλλουν.
Από τη λαρυγγίτιδα στην παράλυση
Η πιο γνωστή και συχνή από αυτές είναι η λαρυγγίτιδα. Προκαλεί βραχνή ή/και ψιθυριστή φωνή, λόγω φλεγμονή στις φωνητικές χορδές. Μπορεί να προκληθεί από:
Οι όζοι (κομβία ή κάλοι) στις φωνητικές χορδές επίσης είναι αρκετά συχνοί. Είναι καλοήθεις (μη-καρκινικές) μάζες που προκαλούνται από την κακή χρήση της φωνής. Οι όζοι των φωνητικών χορδών είναι συχνοί σε επαγγελματίες όπως τραγουδιστές, ηθοποιοί, δάσκαλοι.
Μία άλλη πάθηση είναι οι πολύποδες στις φωνητικές χορδές. Και αυτοί είναι καλοήθεις (μη-καρκινικές) μάζες. Εμφανίζονται συχνότερα:
Ένας ασθενής μπορεί επίσης να παρουσιάσει παράλυση (πάρεση) των φωνητικών χορδών. Κατ’ αυτήν μπορεί να μην ανοίγει ή να μην κλείνει σωστά η μία ή και οι δύο φωνητικές χορδές. Η παράλυση μπορεί να κυμαίνεται από σχετική ήπια έως απειλητική για τη ζωή. Όταν αναπτύσσεται, υπάρχει κίνδυνος εισρόφησης τροφής ή υγρών στην τραχεία και τους πνεύμονες. Μπορεί επίσης να έχει πολλές αιτίες, όπως ενδεικτικά:
Άλλες παθήσεις που μπορεί να πλήξουν τις φωνητικές χορδές είναι ο καρκίνος του λάρυγγα, κάποια αιμορραγία, η ανάπτυξη κύστης με υγρό, θηλώματα (από τον ιό HPV) κ.ά.
Συμπτώματα και πότε συνιστάται εγχείρηση
Οι διαταραχές στις φωνητικές χορδές μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην φωνή και την ικανότητα ομιλίας. Οι αλλαγές στη χροιά της φωνής, όπως η ξαφνική βραχνάδα, αποτελούν χαρακτηριστικό σύμπτωμά τους. Το ίδιο και το να αρχίσει ξαφνικά κάποιος να μιλάει ψιθυριστά.
Υπάρχει επίσης περίπτωση ένας ασθενής να παρουσιάσου δυσκολίες στην κατάποση και βήχα, εάν αναπτύξει παράλυση των φωνητικών χορδών.
Στις περισσότερες από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις η αντιμετώπιση είναι συντηρητική. Αναλόγως με τη σοβαρότητα της κατάστασης και τα συμπτώματα ο γιατρός μπορεί να προτείνει:
Όταν η αιτία της διαταραχής στις φωνητικές χορδές είναι κάποιο μόρφωμα (π.χ. πολύποδας, όγκος ή άλλη μάζα), μπορεί να χρειασθεί χειρουργική αντιμετώπιση. Εγχείρηση συνιστάται επίσης για να ομαλοποιηθεί η λειτουργία των φωνητικών χορδών σε περίπτωση που έχουν ουλές, παράλυση ή άλλο, ανάλογο πρόβλημα που τις εμποδίζει να ανοίγουν και να κλείνουν φυσιολογικά.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.