Πολλοί είναι εκείνοι που σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) κάνουν ένα μεγάλο λάθος με τα φρούτα και τα λαχανικά, το οποίο θα μπορούσε να τους θέσει σε κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες.
Ποτέ μην ξεφλουδίζετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα πλύνετε
Αν και μπορεί να θέλετε να απολαύσετε γρήγορα τα φρούτα και τα λαχανικά, το ξεφλούδισμα τους πριν τα πλύνετε είναι πάντα κακή ιδέα, λέει το CDC.
Όταν ξεφλουδίζετε ένα λαχανικό ή ένα κομμάτι φρούτου που δεν έχει πλυθεί, μπορεί να μεταφέρετε βακτήρια από το εξωτερικό του απευθείας στην σάρκα που πρόκειται να καταναλώσετε.
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά συγκαταλέγονται στις ομάδες τροφίμων που συχνά προκαλούν τροφική δηλητηρίαση
Παρά την άξια φήμη τους ότι είναι υγιεινά, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να παρουσιάσουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία εάν δεν προετοιμαστούν σωστά. Μάλιστα, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων “ενόχων” σε τροφιμογενείς ασθένειες από Salmonella, E. coli και Listeria κάθε χρόνο.
Ορισμένες μέθοδοι καθαρισμού μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό
Αν και η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά το πλύσιμο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών με τρεχούμενο νερό πριν από την κατανάλωσή τους, υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι καθαρισμού που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας.
«Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πορώδη τρόφιμα. Τα σαπούνια και τα οικιακά απορρυπαντικά μπορούν να απορροφηθούν από αυτά και, παρά το καλό ξέβγαλμα, μπορεί να σας αρρωστήσουν», προειδοποιεί ο FDA.
Ορισμένα μέρη στα πλυμένα φρούτα και λαχανικά πρέπει να αποφεύγονται
Ακόμα κι αν τα έχετε καθαρίσει καλά, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν μέρη σε φρούτα και λαχανικά που μπορεί να θέλετε να αποφύγετε.
Τόσο το CDC όσο και ο FDA συνιστούν να κόψετε τα μέρη των φρούτων ή των λαχανικών που φαίνεται να έχουν αλλοιωθεί με κάποιο τρόπο.
“Τα χτυπήματα και τα εκδορές στην φλούδα μπορεί να επιτρέψουν την είσοδο παθογόνων σε ένα φρούτο ή λαχανικό και τα κατεστραμμένα προϊόντα συνήθως χαλούν πιο γρήγορα”, εξήγησε σε συνέντευξή της η Rebecca Dittmar, συντονίστρια του προγράμματος διαχείρισης και προστασίας τροφίμων στο Texas A&M University College of Agriculture & Life Sciences.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.