ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αν δεν ψηφίσουν οι νεοδημοκράτες στον ΣΥΡΙΖΑ όπως έκαναν στο ΠΑΣΟΚ «δεν έχει γούστο»
prodeals

Τι παθήσεις μπορεί να κρύβει η συχνοουρία – Τι πρέπει να προσέχετε

Τι παθήσεις μπορεί να κρύβει η συχνοουρία – Τι πρέπει να προσέχετε

Η συχνή ανάγκη για ούρηση δεν είναι απλά μια ενόχληση στην πορεία της ημέρας και της νύχτας στον ύπνο, αλλά μπορεί να είναι και σύμπτωμα μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης.

Η συχνοουρία (ιατρικός όρος: πολυουρία, polyuria) αναφέρεται στην υπερβολική παραγωγή και αποβολή ούρων από τον οργανισμό.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία νομίζοντας ότι είναι απλά ένα “χαρακτηριστικό του οργανισμού τους” και δεν πιστεύουν ότι αξίζει τον κόπο να ενημερώσουν τον γιατρό τους σχετικά, ή ίσως φοβούνται ότι θα μπορούσε πράγματι να είναι κάτι σοβαρό και αυτό τους κάνει να το κρύβουν.

Αλλά αν η συχνοουρία είναι ένα σύμπτωμα από κάτι πιο σοβαρό, τότε επιβάλλεται να κάνετε εξετάσεις και να αναζητήσετε την κατάλληλη ιατρική βοήθεια, διότι όσο νωρίτερα διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα της επιτυχούς θεραπείας.

Συχνοουρία: Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε

Μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης

Μπορεί να προκύψει από την κατανάλωση πάρα πολλών υγρών

Ο μέσος άνθρωπος αποβάλλει περίπου 5 έως 8 ποτήρια (1 έως 1,8 λίτρα) ούρων την ημέρα

Η συχνοουρία δεν είναι το ίδιο με την ακράτεια ούρων

Οι πιο συχνές αιτίες για την συχνοουρία αφορούν συμπτώματα του διαβήτη και επιπτώσεις από τυχόν εγκυμοσύνη, ή από προβλήματα με τον προστάτη

Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ανάλυση ούρων, απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες), νευρολογικές εξετάσεις, ή και ουροδυναμικές εξετάσεις

Εάν η αιτία είναι μια υπερδραστήρια κύστη, υπάρχουν διάφορα φάρμακα, τα οποία, σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας

Μια μελέτη έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που ουρούν τουλάχιστον δύο φορές το βράδυ μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης κατά 40-60%!

(1)Ουροποιητικό σύστημα – 2: Νεφρό, 3: Νεφρική πύελος, 4: Ουρητήρας, 5: Ουροδόχος κύστη, 6: Ουρήθρα, 7: Επινεφρίδια, 8: Νεφρική αρτηρία και φλέβα, 9: Κάτω κοίλη φλέβα, 10: Κοιλιακή αορτή, 11: Κοινή λαγόνια αρτηρία και φλέβα, 12: Συκώτι (ήπαρ), 13: Παχύ έντερο, 14: Πύελος

Συχνοουρία: Τα πιο συχνά αίτια εκτός από διαβήτη και εγκυμοσύνη

Αυξημένο άγχος

Εγκεφαλικό επεισόδιο, ή άλλες παθήσεις του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος

Λοίμωξη του προστατικού αδένα (προστατίτιδα)

Διευρυμένος προστάτης

Λοίμωξη των νεφρών (πυελονεφρίτιδα)

Όγκος, ή άλλη μάζα στην περιοχή της πυέλου

Διάμεση κυστίτιδα (φλεγμονή του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης)

Σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης (ανεξήγητες, ανεξέλεγκτες συσπάσεις της ουροδόχου κύστης)

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης

Πέτρες στην ουροδόχο κύστη

Ακράτεια ούρων

Ανώμαλο άνοιγμα (συρίγγιο) στο ουροποιητικό σύστημα

Ακτινοβολία της πυέλου (πχ για τη θεραπεία του καρκίνου)

Εκκολπωματίτιδα

Πολυκυστική νόσος των νεφρών

Δρεπανοκυτταρική αναιμία

Αμυλοείδωση (συσσώρευση μιας ουσίας που ονομάζεται αμυλοειδές στο νεφρό)

Σύνδρομο Sjogren

Μυέλωμα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ορισμένα φάρμακα, όπως το λίθιο (σταθεροποιητικό της ψυχικής διάθεσης) και το αντιβιοτικό ντεμεκλοκυκλίνη, μπορεί επίσης να προκαλέσουν συχνοουρία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.