Η συστηματική γυμναστική είναι απαραίτητη για καλή υγεία, αλλά η ώρα της ημέρας που την καθιστά πιο αποδοτική μπορεί να διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών, σύμφωνα με μία νέα, αμερικανική μελέτη.

Αυτό πιθανώς οφείλεται στις ορμονικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, καθώς και στις διαφορές στους κιρκάδιους ρυθμούς (το βιολογικό ρολόι) και τους κύκλους ύπνου-αγρυπνίας.

Η μελέτη διεξήχθη σε 20 άνδρες και 27 γυναίκες, που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. Η ηλικία τους κυμαινόταν μεταξύ 25 και 55 ετών. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να γυμνάζονται καθημερινά επί 12 εβδομάδες.

Οι μισοί από τους εθελοντές έκαναν γυμναστική για μία ώρα μεταξύ 6 και 8 το πρωί. Οι υπόλοιποι έπρεπε να κάνουν το ίδιο πρόγραμμα ασκήσεως οποιαδήποτε ώρα μεταξύ 18:30 και 20:30 το βράδυ. Το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε διατάσεις (στρέτσινγκ), σύντομο γρήγορο τρέξιμο (σπριντ), ασκήσεις δύναμης και ασκήσεις αντοχής.

Όλοι οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν επίσης ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα διατροφής. Στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης οι ερευνητές κατέγραφαν την εξέλιξη της φυσικής κατάστασής τους.

Ειδικότερα, κατά την έναρξη και μετά το τέλος της μελέτης εξέτασαν την ευλυγισία, την δύναμη και την αεροβική ικανότητά τους. Στο μεσοδιάστημα ήλεγχαν την αρτηριακή πίεση και το ποσοστό λίπους στο σώμα τους.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η γυμναστική επηρέαζε διαφορετικά άνδρες και γυναίκες, αναλόγως με την ώρα που την έκαναν.

Στις γυναίκες απέδιδε καλύτερα το πρωί, καθώς μείωνε περισσότερο το σωματικό λίπος και τις βοηθούσε να χάνουν περισσότερα εκατοστά από την κοιλιά. Η πρωινή γυμναστική τις βοηθούσε επίσης να ρίξουν περισσότερο την αρτηριακή πίεσή τους.

Ωστόσο όταν το ζητούμενο ήταν η αύξηση της μυϊκής δύναμης, η βραδινή γυμναστική τις ωφελούσε περισσότερο. Η βραδινή γυμναστική βελτίωνε επίσης περισσότερο την ψυχική διάθεσή τους, καθώς και την πρόσληψη τροφής.

Αντίστοιχα στους άνδρες, η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης και οι καύσεις αυξάνονταν με την βραδινή γυμναστική. Οι άνδρες ένιωθαν επίσης λιγότερο κουρασμένοι όταν γυμνάζονταν πριν από το δείπνο, απ’ ό,τι πριν από το πρωινό γεύμα.

Αντιθέτως, η ώρα της ημέρας δεν είχε σημασία για τους άνδρες, όσον αφορά την αύξηση της μυϊκής δύναμής τους. Όποια ώρα της ημέρας κι αν γυμνάζονταν, αυτή αυξανόταν εξίσου.

Η βραδινή γυμναστική, όμως, ήταν ιδανική «για όσους ενδιαφέρονταν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή και την μεταβολική υγεία τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Paul Arciero, από το Κολλέγιο Skidmore στη Νέα Υόρκη. Η βραδινή γυμναστική βελτίωνε επίσης περισσότερο την συναισθηματική ευεξία τους, πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η βελτίωση της καρδιαγγειακής και μεταβολικής υγείας σημαίνει μικρότερο κίνδυνο για εκδήλωση νοσημάτων όπως:

  • Η παχυσαρκία
  • Ο τύπου 2 διαβήτης
  • Η καρδιοπάθεια
  • Τα εγκεφαλικά επεισόδια