ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Doomscrolling: Τι ακριβώς είναι και πώς μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

Νέα μελέτη έδειξε πως όσοι κάνουν doom scrolling έχουν χειρότερη ψυχική υγεία και διάθεση

Doomscrolling: Τι ακριβώς είναι και πώς μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

Το doom scrolling είναι ένας όρος που περιγράφει την υπερέκθεση σε αρνητικό ή καταθλιπτικό (doom) περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα στο Ίντερνετ.

Όσοι το κάνουν συστηματικά, συχνά δεν προσπαθούν να απομακρυνθούν από τα αρνητικά που βλέπουν ή διαβάζουν, αλλά έλκονται ολοένα περισσότερο από αυτά.

Η νέα μελέτη έδειξε πως όσοι κάνουν doom scrolling έχουν χειρότερη ψυχική υγεία και διάθεση. Όταν όμως αλλάζουν το διαδικτυακό περιεχόμενο στο οποίο εκτίθενται, και τα δύο βελτιώνονται. Επιπλέον, όσοι έχουν χειρότερη ψυχική υγεία και διάθεση είναι πιθανότερο να εστιάζουν στο αρνητικό διαδικτυακό περιεχόμενο.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η συσχέτιση του περιεχομένου και της ψυχικής υγείας είναι αιτιολογική και αμφίδρομη, τονίζουν οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Human Behaviour. Οι επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL) πραγματοποίησαν σειρά τεσσάρων πειραμάτων στα οποία συμμετείχαν συνολικώς 1.145 εθελοντές. Η μέση ηλικία τους κυμαινόταν από 33 έως 36 ετών, αναλόγως με το πείραμα.

Όλοι υποβλήθηκαν σε ψυχολογικά τεστ. Ύστερα τους ζητήθηκε να σερφάρουν στο διαδίκτυο για 30 λεπτά. Οι επιστήμονες εξέτασαν στη συνέχεια το περιεχόμενο με το οποίο είχαν ασχοληθεί για να δουν αν ήταν αρνητικό ή θετικό.

Η εξέταση συμπεριλάμβανε ανάλυση της γλώσσας που χρησιμοποιούσαν οι ιστοσελίδες όπου είχαν συνδεθεί. Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν κατάθλιψη και γενικώς την χειρότερη ψυχική υγεία έβλεπαν αρνητικό περιεχόμενο.

Οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν αυτό ήταν τυχαίο ή υπήρχε σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Σε περαιτέρω πειράματα διαπίστωσαν πως ίσχυαν και τα δύο. Οι εθελοντές που έβλεπαν κι άλλο αρνητικό περιεχόμενο αισθάνονταν χειρότερα και ύστερα αναζητούσαν ακόμα πιο αρνητικό περιεχόμενο, μπαίνοντας σε έναν καταστροφικό φαύλο κύκλο.

Αλλαγή στο περιεχόμενο

Όταν, όμως, οι ερευνητές τους ζήτησαν να σερφάρουν σε ιστοσελίδες με ουδέτερο περιεχόμενο, η ψυχική κατάστασή τους δεν επιβαρυνόταν τόσο πολύ. Και όταν στο τελευταίο πείραμα άρχισαν να κοιτάζουν ιστοσελίδες με θετικό περιεχόμενο, η ψυχική τους διάθεση έδειξε βελτίωση.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι τα άτομα με κατάθλιψη και γενικότερα κακή ψυχική διάθεση τείνουν να εμπλέκονται με ερεθίσματα που διαιωνίζουν τη θλίψη τους. Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, αν αναλογιστεί κανείς πως οι περισσότεροι περνούν 6,5 ώρες καθημερινά συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ταυτοχρόνως όμως είναι ελπιδοφόρο, διότι υποδηλώνει πως αν εστιάσουν οι πάσχοντες σε πιο θετικό περιεχόμενο, μπορεί να αποκομίσουν απρόσμενα οφέλη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.