Τα προβλήματα κατάποσης περιγράφονται στην Ιατρική με τον όρο δυσφαγία.
Αν και περιστασιακά είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε αυτή την ενόχληση όταν τρώτε ή πίνετε πολύ γρήγορα ή όταν δεν μασάτε σωστά την τροφή, σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα υγείας του πεπτικού, Δρα James East, μπορεί να σηματοδοτεί σοβαρά προβλήματα στο στομάχι.
Τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με δυσφαγία ή δυσκολία στην κατάποση περιλαμβάνουν τη χρόνια παλινδρόμηση οξέων, τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καταστάσεις στις οποίες δεν λειτουργούν φυσιολογικά οι μύες που ελέγχουν το στομάχι. Μπορεί επίσης να οφείλονται στη φθορά του οισοφάγου που φυσιολογικά προκαλείται λόγω της γήρανσης.
Τι είναι η δυσφαγία;
Η διαδικασία της κατανάλωσης τροφής φαίνεται μια απλή πράξη, στην πραγματικότητα όμως είναι μια πολύπλοκη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλά νεύρα και μύες. Όταν αυτά δεν λειτουργούν σωστά, η τροφή δεν κινείται ομαλά στον πεπτικό σωλήνα και μπορεί να κολλήσει ή να επιστρέψει στο λαιμό ή στον οισοφάγο.
Υπάρχουν δύο τύποι δυσφαγίας. Ο ένας αφορά τον οισοφάγο και ο άλλος προβλήματα με τους μύες του λαιμού, κατάσταση γνωστή ως στοματοφαρυγγική δυσφαγία.
Προβλήματα υγείας που προκαλούν σπασμούς ή εμποδίζουν τη χαλάρωση των μυών του οισοφάγου (οισοφαγική δυσφαγία), περιλαμβάνουν χρόνιες παθήσεις παλινδρόμησης οξέων και όγκους του οισοφάγου.
Η στοματοφαρυγγική δυσαφαγία εντοπίζεται στο λαιμό και οι πιο συχνές αιτίες είναι νευρολογικές. Από αυτή υποφέρουν άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, κάτι που κάνει δύσκολη την κατανάλωση φαγητού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως αφυδάτωση και απώλεια βάρους. Τα υποκείμενα ζητήματα υγείας που συνδέονται με τη στοματοφαρυγγική δυσφαγία περιλαμβάνουν ορισμένες μορφές καρκίνου, τη νόσο του Πάρκινσον, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τη μυϊκή δυστροφία. Οι επιπτώσεις ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, ο τραυματικός του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού μπορούν επίσης να προκαλέσουν την πάθηση.
Τι συμβαίνει εάν έχετε δυσφαγία;
Η χρόνια δυσκολία στην κατάποση ακόμη και αν το άτομο τρέφεται, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, ενώ ο πνιγμός μπορεί να στείλει τροφή στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονία από εισρόφηση, λέει ο Δρ. East.
Η θεραπεία της δυσφαγίας μπορεί να περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση, φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στη διατροφή, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού τροφών με συγκεκριμένη υφή και τον περιορισμό ή την εξάλειψη της καφεΐνης και του αλκοόλ.
Ο Δρ. East λέει: «Αν η δυσκολία στην κατάποση τροφής εκδηλώνεται συχνότερα από μία φορά σε μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό για να διερευνήσετε εάν ευθύνεται κάποιο πρόβλημα υγείας. Οι χρόνιες παθήσεις που συμβάλλουν στη δυσφαγία μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με επιτυχία και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής, αλλά τα προβλήματα κατάποσης σχεδόν πάντα χρήζουν άμεσης διερεύνησης».