ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Εμμηνόπαυση: Τι αλλάζει στο μυαλό των γυναικών

Μελέτη του Γερμανικού Κέντρου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων

Εμμηνόπαυση: Τι αλλάζει στο μυαλό των γυναικών
H είσοδος στην εμμηνόπαυση έρχεται μαζί με πολλές αλλαγές που σταδιακά παρατηρεί η γυναίκα, στο σώμα, την ψυχολογία και τη νοητική λειτουργία.
Οι μαρτυρίες τους πολλές και δαφορετικές, αλλά πάντα υπάρχει η αγωνία για το καινούργιο που έρχεται και κανείς δεν τις είχε προειδοποιήσει έγκυρα και έγκαιρα. Γι’ αυτό, στις περισσότερς περιπτώσεις, με την έναρξη των συμπτωμάτων, αλλά και των πρωτόγνωρων καταστάσεων που δεν γνωρίζει αν πρέπει να τις συνδέσει με την εμμηνόπαυση ή όχι, αρχίζει ένας μαραθώνιος από την πλευρά της για να μάθει, να πληροφορηθεί και να γνωρίζει ώστε να μην ανησυχεί.
Τις αλλαγές που παρατηρούνται στην λευκή ουσία του εγκεφάλου των γυναικών στην εμμηνόπαυση καταγράφει νεότερη έρευνα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανούς κινδύνους υγείας που αυτές εγκυμονούν.

Διαταραχές στη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαταραχές στη λειτουργία του εγκεφάλου. Ειδικότερα είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν συγκεκριμένες βλάβες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου σε σύγκριση με τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ή τους άνδρες της ίδιας ηλικίας.
«Οι βλάβες της λευκής ουσίας αυξάνονται καθώς ο εγκέφαλος γερνάει, και ενώ η ύπαρξή τους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα άτομο θα αναπτύξει άνοια ή κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, οι μεγαλύτερες ποσότητές τουςς μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο», σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης Monique Breteler του Γερμανικού Κέντρου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων (DZNE), στη Βόννη της Γερμανίας, και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
«Η μελέτη μας εξέτασε τον ρόλο που μπορεί να έχει η εμμηνόπαυση στις ποσότητες αυτών των βιοδεικτών. Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι βλάβες της λευκής ουσίας εξελίσσονται διαφορετικά για τους άνδρες και τις γυναίκες, όπου η εμμηνόπαυση ή οι παράγοντες που καθορίζουν πότε αρχίζει η εμμηνόπαυση, όπως οι διαφοροποιήσεις στη διαδικασία γήρανσης, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες».
Η μελέτη εξέτασε 3.410 άτομα με μέση ηλικία 54 ετών. Από αυτούς, το 58% ήταν γυναίκες και από αυτές τις γυναίκες, το 59% ήταν μετεμμηνοπαυσιακές. Επίσης, το 35% όλων των συμμετεχόντων είχε υπέρταση και από αυτούς, οι μισοί είχαν μη ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σε δυσμενή θέση οι γυναίκες

Μετά και την αξιολόγηση των μαγνητικών τομογραφιών εγκεφάλου και τον υπολογισμό των υπερπυκνώσεων της λευκής ουσίας για κάθε συμμετέχοντα, προέκυψε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν περισσότερους από αυτούς τους βιοδείκτες του εγκεφάλου σε σύγκριση με τους άνδρες παρόμοιας ηλικίας. Σε άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν μέσο όρο συνολικού όγκου βλαβών της λευκής ουσίας 0,94 ml σε σύγκριση με 0,72 ml για τους άνδρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η αύξηση των εγκεφαλικών βιοδεικτών επιταχύνθηκε με την ηλικία και με ταχύτερο ρυθμό στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.
Από την άλλη, οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και οι άνδρες στην ίδια ηλικιακή ομάδα δεν είχαν διαφορά στη μέση ποσότητα των βλαβών της λευκής ουσίας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν περισσότερες βλάβες της λευκής ουσίας από τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες παρόμοιας ηλικίας. Η ορμονοθεραπεία δεν έπαιζε κάποιο σημαντικό ρόλο και η δρ. Monique Breteler επισήμανε ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα, δε θεωρείται ένα προληπτικό μέτρο που διαφυλάσσει την υγεία του εγκεφάλου.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας όχι μόνο αποδεικνύουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθεί πώς η εμμηνόπαυση μπορεί να σχετίζεται με την αγγειακή υγεία του εγκεφάλου. Αναδεικνύουν επίσης την ανάγκη να ληφθούν υπόψη η διαφορετική πορεία της υγείας των άνδρών και των γυναικών, καθώς και η κατάσταση της εμμηνόπαυσης. Η έρευνά μας υπογραμμίζει και τη σημασία της πιο στοχευμένης θεραπείας για τις ηλικιωμένες γυναίκες, ιδίως εκείνες με παράγοντες αγγειακού κινδύνου» καταλήγει η δρ. Monique Breteler.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.