Ο κορωνοϊός αποδεικνύει ότι η υποτίμησή του αποτελεί ολέθριο λάθος, καθώς, δύο εβδομάδες μετά την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων, ανέβηκαν κατακόρυφα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι τουρίστες απουσιάζουν στην καταγραφή των κρουσμάτων.
Μάλιστα, παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση στις δύο υπερμεταδοτικές υποπαραλλαγές της Όμικρον, ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Από 55 τα κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα, έφτασαν τα 135, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Ωστόσο, τα πραγματικά κρούσματα των συγκεκριμένων στελεχών είναι πολύ περισσότερα, καθώς ο έλεγχος είναι δειγματοληπτικός. Ο υπερδιπλασιασμός του αριθμού όμως είναι ενδεικτικός της τάσης που επικρατεί.
Στην παραπάνω εικόνα προστίθενται και οι κυβερνητικές παλινωδίες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι η πανδημία δεν αποτελεί στο ελάχιστο προτεραιότητα για το Μαξίμου. Όπως καταγγέλλουν φαρμακοποιοί, δεν υπάρχει πλατφόρμα καταγραφής κρουσμάτων για τους τουρίστες. Επομένως, στα ημερήσια κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ δεν συμπεριλαμβάνονται οι θετικοί τουρίστες.
Η απουσία καταγραφής τους έχει πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα. Πρώτο και κύριο, οι αρμόδιες Αρχές δεν έχουν σαφή εικόνα της διασποράς του ιού, ειδικά σε τουριστικούς προορισμούς. Επίσης, χωρίς καταγραφή, δεν υπάρχει και έλεγχος. Ένα θετικό κρούσμα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στην κοινότητα, διασπείροντας τον ιό. Επομένως, επαφιόμαστε ξανά στην ατομική ευθύνη, την αγαπημένη συνήθεια της κυβέρνησης.
Άλλο ένα πρόβλημα που εντοπίζεται είναι η απουσία ελέγχων για την τήρηση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους λίγους χώρους που έχει απομείνει. Η κατάργηση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους δεν επηρέασε μόνο τις περιπτώσεις που αφορά το μέτρο, αλλά και τους υπόλοιπους χώρους που η μάσκα παρέμεινε υποχρεωτική. Μια βόλτα με μέσα μαζικής μεταφοράς είναι αρκετή για να το διαπιστώσει κανείς.
Μάλιστα, αν κάποιος ζητήσει από τον διπλανό του να φορέσει μάσκα, η απάντηση που θα λάβει είναι πως δεν έχει σημασία, από τη στιγμή που θα μπει μετά σε άλλον εσωτερικό χώρο χωρίς μάσκα. Φαίνεται λοιπόν ότι το σύνθημα χαλάρωσης που μετέδωσε η κυβέρνηση επηρέασε όλες της δραστηριότητές μας, ανεξάρτητα από τα ίδια τα μέτρα. Ακόμα κι έτσι, όμως, η κυβέρνηση όφειλε να προνοήσει για μηχανισμούς που θα ελέγχουν για την τήρηση των μέτρων. Εξάλλου, πλέον ούτε τα μέτρα είναι πολλά ούτε οι εσωτερικοί χώροι υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.
Η απουσία πρόβλεψης για τα κρούσματα σε τουρίστες και τήρησης των λίγων μέτρων κάνει ξεκάθαρο ότι η πανδημία δεν βρίσκεται καν στην ατζέντα της κυβέρνησης. Βέβαια, όλα αυτά μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν δεν θα υπάρχει η ανάγκη των τουριστών…
Στο κόκκινο τουριστικοί προορισμοί
Για να γίνει αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι τουρίστες δεν καταγράφονται, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στην επιδημιολογική εικόνα των νησιών. Η περιοχή με τα περισσότερα είναι η Μύκονος, που έχει πάνω από 400, και ακολουθεί η Σαντορίνη με πάνω από 300! Με τριψήφιο αριθμό είναι επίσης οι περιοχές της Αττικής, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Κως, η Μήλος, η Πάρος, η Ρόδος, η Σύρος, η Τήνος και τα Χανιά.
ECDC: Δεν αποκλείεται αύξηση νοσηλειών και θανάτων
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC) συστήνει στα κράτη – μέλη να δείξουν αυξημένη επαγρύπνηση, γιατί η έξαρση που φέρνουν οι δύο νέες παραλλαγές της Όμικρον δεν αποκλείεται να αυξήσει τις νοσηλείες και τους θανάτους.
Το ECDC, στην τελευταία έκθεσή του, τη Δευτέρα, επισημαίνει πως η έκταση της αύξησης των κρουσμάτων στην Ευρώπη θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Παρότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως τα δύο στελέχη συνδέονται με μεγαλύτερη σοβαρότητα νόσου και βαρύτερα συμπτώματα, η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών, των εισαγωγών στις ΜΕΘ, αλλά και των θανάτων, σύμφωνα με το ECDC.
Δεν αναμένεται πίεση στο σύστημα Υγείας, δήλωσε, από την πλευρά των ελληνικών υγειονομικών Αρχών, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ωστόσο παραδέχτηκε πως θα υπάρξει νέο κύμα μέσα στο καλοκαίρι:
Αυτό, εξάλλου, αποδείχτηκε και στα προηγούμενα στελέχη. Όταν επικράτησε η αρχική Όμικρον, η αναλογία θανάτων – κρουσμάτων είναι σημαντικά μικρότερη από αυτήν της Δέλτα. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα κρούσματα της Όμικρον ήταν πολλαπλάσια από τα κρούσματα της Δέλτα είχε ως αποτέλεσμα οι θάνατοι να είναι κοντά ή πάνω από 100 την ημέρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
Εγκλωβισμένη και αμέτοχη η κυβέρνηση
Παρά τη θερινή άνοδο των επιδημιολογικών δεδομένων, η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει τη βούληση να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού.
Αυτό κάνει σαφές ο Θάνος Πλεύρης, στον δημόσιο λόγο του. Με πρόφαση ότι τα νοσοκομεία δεν δείχνουν να πιέζονται ακόμα (αν και έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές ασθενών Covid), ο υπουργός Υγείας μεταθέτει τα όποια μέτρα για τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή, σύμφωνα με τα γαλάζια στελέχη, η κυβέρνηση θα μείνει αμέτοχη μέχρι το φθινόπωρο, βλέποντας τα επιδημιολογικά δεδομένα να ανεβαίνουν.
Ουσιαστικά, το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση εγκλωβίστηκαν στις ίδιες τις επιλογές τους.
Εάν προχωρήσουν άμεσα σε λήψη μέτρων, σημαίνει ότι θα παραδεχτούν πως απέτυχε η στρατηγική που ακολούθησαν από την άνοιξη. Έτσι ακριβώς έχουν εγκλωβιστεί και σε άλλες περιπτώσεις, όπως οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Επομένως, στο όνομα μιας επίπλαστης κανονικότητας, ο ιός βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί. Πάντως, όταν έρθει το φθινόπωρο, ενδέχεται να είναι πλέον αργά…
Ανέτοιμα για ακόμα μία φορά τα νοσοκομεία
Στο ίδιο έργο θεατές. Για τρίτη χρονιά το Εθνικό Σύστημα Υγείας με ευθύνη της κυβέρνησης είναι ανέτοιμο να υποδεχτεί το νέο κύμα της πανδημίας
Θα περίμενε κανείς ότι μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας η κυβέρνηση θα είχε κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ετοιμάσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενόψει των επόμενων κυμάτων. Φευ, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, αλλά απόλυτα προβλέψιμη βάσει της νεοφιλελεύθερης αντίληψης της Νέας Δημοκρατίας.
Ειδικά στα νοσοκομεία των νησιών, η κατάσταση είναι τραγική. Στο Νοσοκομείο Χίου τέθηκε εκτός λειτουργίας ο αξονικός τομογράφος! «Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη! Ύστερα από τον χαλασμένο μαστογράφο, τον παροπλισμένο μαγνητικό τομογράφο, τώρα δεν υπάρχει και αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο της Χίου» τονίζουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα όσοι χρήζουν απαραίτητων εξετάσεων να καταφεύγουν ακόμα και στην Αθήνα, με τα έξοδα να βαραίνουν τους ίδιους.
Το νοσοκομείο στην Ικαρία, ένα νησί που αποτελεί πόλο έλξης των νέων, αντιμετωπίζει σοβαρότατα και ανεπίτρεπτα προβλήματα. Σύμφωνα με τον σύλλογο εργαζομένων, το νοσοκομείο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα επείγον περιστατικό, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πρέπει να διακομιστούν σε άλλα νησιά. Μέρος των χρημάτων για τις διακομιδές αρκεί για πρόσληψη γιατρών και προσωπικού. Αν υπήρχαν, δεν θα απαιτούνταν διακομιδές.
Μάλιστα, οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι σε λίγες μέρες θα έχουν έλλειψη αναισθησιολόγου. Το Τμήμα Επειγόντων του νοσοκομείου εφημερεύει τις περισσότερες μέρες αποκλειστικά με ανειδίκευτους αγροτικούς γιατρούς, οι οποίοι σε λίγες μέρες θα αποχωρήσουν. Ο χειρουργικός τομέας δεν λειτουργεί, ενώ ο αξονικός τομογράφος είναι κλειδωμένος τον μισό μήνα. Η Παθολογική Κλινική λειτουργεί χωρίς παθολόγο και δεν υφίσταται 24ωρη κάλυψη στην Παιδιατρική Κλινική.
Και το Κέντρο Υγείας της Τήνου δεν πάει πίσω σε λειτουργικά προβλήματα. Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι του Κ.Υ., δεν υπάρχει παθολόγος, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσχέρεια τόσο στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών ενηλίκων, όσο και στην τακτική παρακολούθηση χρονίως πασχόντων.
Ακάλυπτη παραμένει και η θέση μικροβιολόγου και δεν πραγματοποιούνται πλέον τακτικές εργαστηριακές εξετάσεις. Στο Κ.Υ. δεν υπηρετεί ειδικός ακτινολόγος, ενώ υπάρχει αδυναμία προσγείωσης ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στο ελικοδρόμιο της Τήνου μετά τη δύση του ήλιου και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια απαγορευτικού πλωτού μέσου.
Σε όλο αυτό το τοπίο, παραμένουν απλήρωτες οι εφημερίες των γιατρών ΕΣΥ για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενώ ήδη διανύουμε τον Ιούνιο και το τρίμηνο λήγει. Έτσι οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες μετά τον Μάρτιο.