Αν και η μέτρηση αυτής της θερμοκρασίας σε άλλα μέρη του σώματος ονομάζεται πυρετός ή υψηλός πυρετός και μπορεί να εμφανιστεί ως σύμπτωμα ορισμένων ασθενειών, ένας υγιής εγκέφαλος θερμαίνεται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν είναι ενεργός. Επιπλέον, θερμαίνεται πέρα από τις προσδοκίες!
Αυτή η υψηλή θερμοκρασία, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως σύμπτωμα ασθένειας σε διάφορα μέρη του σώματος υπό κανονικές συνθήκες, είναι μια υγιής κατάσταση για τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας έδειξε ότι στις γυναίκες μπορεί να ανέβει έως και 40 °C.
Η υψηλότερη θερμοκρασία που μετρήθηκε καταγράφηκε στους 40,9 °C. Εάν αυτή η θερμοκρασία μετρηθεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας, είναι θέμα χρόνου να εμφανίσετε υποθερμία που προκαλείται από υψηλό πυρετό, αλλά αυτό δεν ισχύει για τον εγκέφαλο.
Ένας από τους επιστήμονες που εργάζεται στο Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (MRC) που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Δρ.John O’Neill λέει:
«Οι θερμοκρασίες τόσο υψηλές είχαν μετρηθεί στο παρελθόν σε άτομα με εγκεφαλική βλάβη, που πιστεύεται ότι προκλήθηκαν από τραυματισμό».
Έχει επίσης βρεθεί ότι οι αλλαγές ημέρας-νύχτας στη θερμοκρασία του εγκεφάλου σχετίζονται με τη μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου. Ωστόσο, ο Δρ. Ο O’Neill δηλώνει ότι θα διεξάγουν νέα μελέτη για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του.
Παρόμοιες μετρήσεις γίνονταν προηγουμένως σε ασθενείς εντατικής θεραπείας και δεδομένου ότι τα δεδομένα περιορίζονταν σε αυτούς τους ασθενείς, οι υψηλές θερμοκρασίες στον εγκέφαλο πιστεύεται ότι προκαλούνται από ασθένεια ή τραυματισμό. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία του εγκεφάλου είναι πλέον ένα θέμα που σχετίζεται με την υγεία.