Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εκπαιδευτικών, Συμβούλων και Θεραπευτών σεξουαλικότητας (AASECT), δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να ταυτιστεί η χρήση πορνογραφίας ή ο εθισμός σε αυτήν με την κατάθλιψη.
Διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το αν η χρήση πορνογραφίας μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη ή όχι και αν η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει ή όχι σε εθισμό στην πορνογραφία.
Μπορεί η χρήση πορνογραφίας να οδηγήσει σε κατάθλιψη;
Σύμφωνα με το AASECT, οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν αρνητικές σωματικές, πνευματικές ή ψυχολογικές συνέπειες που σχετίζονται με τις σεξουαλικές τους ορμές, σκέψεις ή συμπεριφορές, όπως η χρήση πορνογραφίας.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν επί του παρόντος αρκετά στοιχεία για να υποστηρίξουν την ιδέα ότι η χρήση πορνογραφίας μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Τούτου λεχθέντος, η έρευνα έχει βρει κάποιες συνδέσεις μεταξύ των δύο.
Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2019 που εξέτασε 507 γυναίκες και 250 άνδρες διαπίστωσε ότι η κατάθλιψη φαινόταν να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης προβληματικής σχέσης με την πορνογραφία.
Ωστόσο, αυτό ίσχυε μόνο για άτομα που χρησιμοποιούν πορνογραφία για να ξεφύγουν από δυσάρεστα συναισθήματα και γυναίκες με σεξουαλικά προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση πορνογραφίας.
Μια άλλη μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η υπερβολική χρήση πορνογραφίας αύξησε τον κίνδυνο κατάθλιψης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Το πόσο πιθανό είναι κάποιος να βιώσει κατάθλιψη παράλληλα ή σε σχέση με τη χρήση πορνογραφίας φαίνεται επίσης να εξαρτάται από το πόσο συχνά τη χρησιμοποιεί και πόσο καιρό έχει εκτεθεί σε αυτήν.
Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2017 που ερεύνησε 582 ηλικιωμένους άνδρες μαθητές διαπίστωσε ότι το 14,6% εκείνων που έβλεπαν πορνογραφικό υλικό περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα ανέφεραν ότι βίωσαν κατάθλιψη, σε σύγκριση με το 2,8% των ατόμων που ανέφεραν ότι είδαν πορνό λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.
Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι άρχισαν να βλέπουν πορνό στο δημοτικό σχολείο, το γυμνάσιο, το λύκειο ή το πανεπιστήμιο είχαν ποσοστά κατάθλιψης 11,7%, 7,1%, 4,9% και 5,9%, αντίστοιχα.
Τα άτομα που αποδοκιμάζουν ηθικά την πορνογραφία μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να δουν τη σχέση τους με την πορνογραφία ως εθιστική και να αισθανθούν σεξουαλική ντροπή, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης.
Η προβληματική χρήση πορνογραφίας φαίνεται επίσης να έχει θετική συσχέτιση με:
- Μοναξιά
- Ανησυχία
- Πονοκεφάλους
- Ναρκισσισμό
- Νευρωτισμό
- Μειωμένη ικανοποίηση από τη ζωή, τη σεξουαλική ζωή και τη σχέση
Μπορεί η κατάθλιψη να οδηγήσει σε χρήση πορνογραφίας;
Δεν υπάρχουν μεγάλης κλίμακας, πειστικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό στην πορνογραφία.
Ορισμένες έρευνες που σάρωσαν τους εγκεφάλους των ψυχαναγκαστικών χρηστών πορνογραφίας όταν είχαν έκθεση σε ερωτικές εικόνες διαπίστωσαν ότι τα μοτίβα εγκεφαλικής τους δραστηριότητας ήταν παρόμοια με εκείνα των αλκοολικών. Ωστόσο, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό δεν ισχύει.
Αρκετές προκαταρκτικές και μικρής κλίμακας μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι άνθρωποι μπορεί να ασχολούνται περισσότερο με την πορνογραφία όταν έχουν κατάθλιψη, ειδικά οι άνδρες.
Για παράδειγμα, μια μελέτη από το 2017 διαπίστωσε ότι οι άνδρες με κατάθλιψη μπορεί να χρησιμοποιούν την πορνογραφία πιο συχνά ως βοήθημα αντιμετώπισης, ειδικά εκείνοι που απορρίπτουν ηθικά την πορνογραφία.
Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι η κατάθλιψη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κάποιος ερμηνεύει ή αντιλαμβάνεται αρνητικά τη χρήση της πορνογραφίας.
Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η μοναξιά και η κατάθλιψη ήταν οι υποκείμενοι μηχανισμοί που επηρέασαν τον τρόπο με τον οποίο οι δραστηριότητες στο διαδίκτυο, όπως η χρήση πορνογραφίας, επηρέασαν την ικανοποίηση από τη ζωή.
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν μεγάλης κλίμακας, πειστικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι η χρήση πορνογραφίας προκαλεί κατάθλιψη ή ότι τα άτομα με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν εθισμό στην πορνογραφία.
Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι η χρήση πορνογραφίας μπορεί να είναι υπερβολική ή να επηρεάσει αρνητικά τη ζωή τους θα πρέπει να μιλήσουν με έναν γιατρό ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες επιλογές θεραπείας για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν την εξάρτησή τους από την πορνογραφία, ορισμένες θεραπείες μπορεί να διδάξουν στους ανθρώπους πώς να αντιμετωπίσουν ή να δουν τη σχέση τους με την πορνογραφία πιο θετικά.
Να θυμάστε πως υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για την αποτελεσματική θεραπεία ή τη μείωση της κατάθλιψης.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.