Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Turku στη Φινλανδία, κατέληξε στο συμπέρασμα πώς η μείωση του καθημερινού χρόνου καθιστικής ζωής, μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση του πόνου στη μέση για τους επόμενους έξι μήνες.

Το εύρημα συμβάλλει στην κατανόηση της σχέσης σωματικής δραστηριότητας και οσφυαλγίας, καθώς και των μηχανισμών που σχετίζονται με την οσφυαλγία.

Η μελέτη διερεύνησε το κατά πόσον η μείωση του καθημερινού καθισιού θα μπορούσε να αποτρέψει ή να ανακουφίσει τον πόνο στη μέση σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας καθιστοί.

Οι συμμετέχοντες κατάφεραν να μειώσουν τον χρόνο καθιστικής ζωής κατά 40 λεπτά την ημέρα, κατά μέσο όρο, στη διάρκεια της εξάμηνης μελέτης.

«Οι συμμετέχοντες ήταν φυσιολογικοί μεσήλικες, οι οποίοι κάθονταν πολύ, ασκούνταν ελάχιστα και είχαν πάρει κάποια κιλά. Αυτοί οι παράγοντες δεν αυξάνουν μόνο τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και για πόνο στη μέση», λέει o ερευνητής και φυσιοθεραπευτής Jooa Norha από το Πανεπιστήμιο του Turku στη Φινλανδία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το καθισιό μπορεί να είναι επιβλαβές για τη μέση, αλλά τα δεδομένα ήταν προκαταρκτικά.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τους πιθανούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την πρόληψη του πόνου.

«Δεν παρατηρήσαμε ότι οι αλλαγές στον πόνο στη μέση σχετίζονταν με αλλαγές στα επίπεδα λίπους ή στο μεταβολισμό της γλυκόζης των μυών της πλάτης», λέει ο Norha.

Τα άτομα με οσφυαλγία έχουν υπερβολικές εναποθέσεις λίπους μέσα στους μυς της πλάτης και ο μειωμένος μεταβολισμός της γλυκόζης ή η ευαισθησία στην ινσουλίνη μπορεί να προδιαθέσει στον πόνο.

Παρ’ όλα αυτά, ο πόνος στην πλάτη μπορεί να προληφθεί ή να ανακουφιστεί ακόμη και αν δεν επέλθουν βελτιώσεις στη σύνθεση των μυών ή στο μεταβολισμό.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες και τομογραφίες ΡΕΤ για τη μέτρηση των μυών της πλάτης.

«Αν έχετε τάση για πόνο στη μέση ή κάθεστε πολλές ώρες και ανησυχείτε για την υγεία σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να βρείτε τρόπους για τη μείωση του καθισιού στη δουλειά ή στον ελεύθερο χρόνο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα ή μια πιο ζωηρή άσκηση, είναι καλύτερη από το να στέκεστε απλώς όρθιοι», επισημαίνει ο Norha.

Οι ερευνητές θέλουν να υπενθυμίσουν στους ανθρώπους ότι η εναλλαγή στάσεων είναι πιο σημαντική από το να αναζητούν μόνο την τέλεια στάση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open.