Η απλή οπτική επαφή και η μυρωδιά ενός γεύματος πυροδοτεί μια σειρά από αντιδράσεις στο σώμα, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα του Πανεπιστημίου της Βασιλείας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βασιλείας.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο Cell Metabolism, είναι η πρώτη που ανακάλυψε ότι η ορμόνη ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, είναι επίσης παρούσα ακόμη και πριν βυθίσουμε στην πρώτη μπουκιά φαγητού. Οι ειδικοί την αποκαλούν νευρωνικά μεσολαβούμενη (ή κεφαλική) φάση της έκκρισης ινσουλίνης.
Οι ερευνητές εντόπισαν έναν προηγουμένως άγνωστο φλεγμονώδη παράγοντα γνωστό ως ιντερλευκίνη 1 βήτα (IL1B), ο οποίος επίσης εμπλέκεται στην ανοσολογική απόκριση αναφορικά με τη βλάβη των ιστών.
Ινσουλίνη και διαβήτης
Η ομάδα ανέφερε ότι εξεπλάγη όταν ανακάλυψαν σημαντικές ποσότητες ινσουλίνης, επειδή συνήθως παρατηρείται σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή «ενήλικου», μια μορφή διαβήτη που προκαλείται από χρόνια φλεγμονή που καταστρέφει τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.
«Το γεγονός ότι αυτός ο φλεγμονώδης παράγοντας είναι υπεύθυνος για ένα σημαντικό ποσοστό της φυσιολογικής έκκρισης ινσουλίνης σε υγιή άτομα είναι εκπληκτικό, γιατί εμπλέκεται επίσης στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Marc Donath από το Τμήμα Βιοϊατρικής και το τμήμα ενδοκρινολογίας.
Νευρικά μεσολαβούμενη έκκριση ινσουλίνης
«Η μυρωδιά και η όραση ενός γεύματος διεγείρουν συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο γνωστά ως μικρογλοία», λέει η παθολόγος και συγγραφέας της μελέτης Δρ. Sophia Wiedemann. «Αυτά τα κύτταρα εκκρίνουν για λίγο IL1B, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου».
Αυτό το σύστημα στη συνέχεια αναμεταδίδει το σήμα στη θέση έκκρισης ινσουλίνης, δηλαδή στο πάγκρεας. Η μελέτη υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η IL1B στη σύνδεση των αισθητηριακών πληροφοριών όπως η όραση και η όσφρηση ενός γεύματος με την επακόλουθη νευρωνικά μεσολαβούμενη έκκριση ινσουλίνης στη ρύθμιση αυτής της σύνδεσης. Τα ευρήματα σημείωσαν ότι στην περίπτωση της νοσογόνου παχυσαρκίας, η νευρωνικά μεσολαβούμενη φάση της έκκρισης ινσουλίνης διαταράσσεται.