Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί περισσότερες από 80 περιπτώσεις της νόσου σε παιδιατρικούς ασθενείς σε διάφορες περιοχές της Ινδίας.
Υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει διεθνώς με τις αρμόδιες υπηρεσίες σε Ευρώπη και Αμερική να είναι σε εγρήγορση.
Τα περισσότερα παιδιά που έχουν νοσήσει είναι μικρότερα των πέντε ετών, με τα συμπτώματα που κυριαρχούν να είναι: πυρετός, πόνοι στις αρθρώσεις και εξανθήματα στο δέρμα. Επίσης τα παιδιά εμφανίζουν κόκκινες, επώδυνες φουσκάλες που φτάνουν στο μέγεθος μιας ντομάτας – εξ ου και η ονομασία «γρίπη της ντομάτας».
Ευτυχώς προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό σοβαρής νόσησης ή θανάτου και τα αναφερόμενα περιστατικά φαίνεται να αναρρώνουν πλήρως.
Οι γιατροί προς το παρόν δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα τι προκαλεί τη νέα αυτή ασθένεια καθώς ο πυρετός και τα άλγη μπορεί να αποδίδονται σε διάφορες αιτίες. Εικάζουν ότι ίσως είναι αποτέλεσμα κάποιου εξωτικού ιού που μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα κουνούπια, όπως ο δάγκειος πυρετός και 0 ιός τσικουνγκούνια (chikungunya) – ή ακόμα και η ανεμοβλογιά.
Υποστηρίζουν επίσης ότι ίσως το ασυνήθιστο εξάνθημα σε σχήμα ντομάτας που εμφανίζουν τα παιδιά να οφείλεται στη διαφορετική ανταπόκρισή τους στις λοιμώξεις αφότου νόσησαν από COVID-19. Επίσης, λόγω του μεγάλου μεγέθους των δερματικών αλλοιώσεων, εικάζουν ότι μπορεί να είναι ευλογιά των πιθήκων.
Η λύση του «μυστηρίου»
Ο εντοπισμός δύο κρουσμάτων γρίπης της ντομάτας σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμανε «συναγερμό» στις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές. Οι παιδιατρικοί ασθενείς είχαν συμπτώματα της νόσου μετά την επιστροφή τους από οικογενειακό ταξίδι στην Κεράλα, που θεωρείται η εστία της ασθένειας.
Οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν πως είχαν μολυνθεί από τον εντεροϊό κοξάκι (coxsackie) A16. Ο εν λόγω ιός προκαλεί τη λεγόμενη «νόσο χεριών, ποδιών, στόματος». Η ονομασία προκύπτει από τις φουσκάλες που εκδηλώνουν οι ασθενείς σε χέρια (παλάμες), πέλματα ποδιών και εντός της στοματικής κοιλότητας.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν λοιπόν ότι κατ’ ουσίαν η γρίπη της ντομάτας είναι η νόσος χεριών, ποδιών, στόματος και δεν πρόκειται για νέα μορφή γρίπης ή δεν σχετίζεται σε καμιά περίπτωση με τις ντομάτες και τέλος δεν αποτελεί νέα νόσο. Επίσης, δεν έχει καμιά σχέση με τη νόσο ποδιών και στόματος των βοοειδών.
«Είναι συνήθως ήπια και εξαλείφεται από μόνη της εντός μιας εβδομάδας περίπου. Τα αναλγητικά μπορούν να είναι επιβοηθητικά», καταλήγουν οι επιστήμονες.
Ωστόσο, τα στοματικά έλκη μπορεί να δυσκολεύουν την κατάποση γι’ αυτό και στην περίπτωση των μικρών παιδιών οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί για την πρόληψη της αφυδάτωσης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να συνοδευθεί η νόσηση από ιογενή μηνιγγίτιδα, αλλά μέχρι τώρα καμιά περίπτωση σοβαρής νόσησης δεν έχει αναφερθεί μετά την «γρίπη της ντομάτας».
Όπως πολλές παιδικές ασθένειες, είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των κοπράνων και των σωματικών υγρών – προσοχή λοιπόν τα παιδιά με νόσο χεριών, ποδιών, στόματος να μένουν εκτός σχολικών δραστηριοτήτων για πέντε τουλάχιστον ημέρες από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων.