ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ειδικό ρόλο «κατευνασμού» των βουλευτών της ΝΔ αναλαμβάνει η Ντόρα...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι πλατφόρμες δόνησης; – Ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι

Οι συσκευές συχνά συνοδεύονται από προειδοποιήσεις για ορισμένα άτομα

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι πλατφόρμες δόνησης; – Ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς οι πλατφόρμες δόνησης. Ωστόσο, πόσο αποτελεσματικές είναι;

Τα υποτιθέμενα οφέλη της ολόσωμης δόνησης για την υγεία κυμαίνονται από την απώλεια βάρους και την αύξηση της οστικής πυκνότητας έως λεμφική αποσυμφόρηση, βελτίωση της κυκλοφορίας και ούτω καθ’ εξής.

Αλλά τι λένε τα στοιχεία στην πραγματικότητα; Έχουν οι πλάκες δόνησης οφέλη για την υγεία;

Τα πιθανά οφέλη της δόνησης

«Έχει ορισμένα πλεονεκτήματα», λέει ο Δρ Jörn Rittweger, επικεφαλής του τμήματος μεταβολισμού των μυών και των οστών στο Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο και καθηγητής διαστημικής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα οφέλη σε επίπεδο καύσης θερμίδων και τα καρδιαγγειακά οφέλη είναι παρόμοια με αυτά που έχει το «γρήγορο περπάτημα για το ίδιο χρονικό διάστημα».

Κυκλοφορικό και οστά

Όσον αφορά τη βελτίωση της κυκλοφορίας και τη λεμφική αποστράγγιση, ο Rittweger σημειώνει ότι υπάρχουν «στοιχεία που δείχνουν ότι η δόνηση βοηθάει στην απομάκρυνση των υγρών από τα πόδια», αν και δεν είναι σαφές αν το υγρό απομακρύνεται από το λεμφικό σύστημα ή τις φλέβες.

Τι γίνεται με την ενίσχυση των οστών; Ο Rittweger λέει ότι τα στοιχεία είναι μικτά. «Τα αποτελέσματα πιθανότατα δεν είναι μεγάλα», τονίζει.

Έχει επίσης σημασία πόση άσκηση κάνετε ήδη.

«Αν οι άνθρωποι δεν κάνουν τίποτα» όσον αφορά την άσκηση, εξηγεί «τότε τα αποτελέσματα είναι μέτρια ή και καλύτερα. Για τον πολύ κόσμο, αν ασκείται ήδη, η επίδραση είναι οριακή ή ανύπαρκτη».

Για παράδειγμα, ο Rittweger ανέφερε ότι χρησιμοποιεί το μηχάνημα στη μονάδα αποκατάστασης παίδων για να βοηθήσει στην αποτροπή της μυϊκής ατροφίας σε παιδιά που δεν μπορούν να περπατήσουν.

Επομένως, αν και τα στοιχεία είναι μικτά, η δόνηση μπορεί να είναι χρήσιμη για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να γυμναστούν με άλλους τρόπους.

Αλλά έχει επίσης μεγάλη σημασία πώς χρησιμοποιεί κανείς τη συσκευή. Γι’ αυτό και ο Rittweger συνιστά να αναζητήσετε καθοδήγηση από έναν ειδικό, π.χ. από κάποιον φυσικοθεραπευτή, ο οποίος μπορεί να διασφαλίσει ότι θα έχετε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος, χωρίς όμως να κάνετε ζημιά στον εαυτό σας.

Οίδημα

Άλλες δύο, συναφείς παθήσεις στις οποίες υποτίθεται ότι βοηθά η δόνηση είναι το λεμφοίδημα, πρήξιμο που οφείλεται στην κατακράτηση λεμφικού υγρού ανάμεσα στους μαλακούς ιστούς και στα κύτταρα του σώματος, και το λιποίδημα, μια μορφή πρηξίματος που παρατηρείται συνήθως στις γυναίκες και προκαλείται από εναποθέσεις λίπους που συνήθως είναι δύσκολο να καούν.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν «πειστικά στοιχεία ότι οι πλατφόρμες δόνησης ανακουφίζουν από το λεμφοίδημα ή το λιποίδημα», ανέφερε στο NBC News ο δρ Håkan Brorson, καθηγητής πλαστικής χειρουργικής στο Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Λεμφολογίας.

Είναι ασφαλείς οι πλατφόρμες δόνησης;

Οι άνθρωποι που εκτίθενται σε ολόσωμες δονήσεις για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, όπως οι οδηγοί λεωφορείων και οι χειριστές βαρέων μηχανημάτων, είναι γνωστό ότι εμφανίζουν πόνο στη μέση.

Ο Peter W. Johnson, ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, ο οποίος μελετά την εργονομία, λέει ότι αυτό μάλλον δεν πρέπει να ανησυχεί τους περισσότερους χρήστες.

«Δεν νομίζω ότι αυτές οι πλατφόρμες δόνησης θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα, επειδή οι περισσότερες από αυτές χρησιμοποιούνται μόνο για 6 με 15 λεπτά», αναφέρει.

«Ο άλλος σημαντικός παράγοντας είναι οι συχνότητες με τις οποίες λειτουργούν οι πλατφόρμες», προσθέτει.

«Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες σε υψηλότερες συχνότητες», οι οποίες δεν επηρεάζουν τη σπονδυλική στήλη.

Οι συσκευές συχνά συνοδεύονται από προειδοποιήσεις για ορισμένα άτομα.

«Ένας σημαντικός κίνδυνος είναι οποιαδήποτε ενεργή διαταραχή της πήξης. Εάν έχετε θρόμβο, αυτός θα μπορούσε να μετατοπιστεί», λέει ο Rittweger, με κίνδυνο να φτάσει στον εγκέφαλο και να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή στην καρδιά και να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Λέει επίσης ότι η δόνηση θα μπορούσε να μετακινήσει πέτρες στα νεφρά, κάτι που μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.