ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Κοριτσάκι» ο Τριντό; Ε, ρε, τι έχει να γίνει έτσι και ασχοληθεί ο Έλον με την κυβέρνηση Μητσοτάκη...
prodeals

Προσοχή με αυτούς τους δημοφιλείς πάγκους κουζίνας – Ευθύνονται για σοβαρή πνευμονοπάθεια

Η πνευμονοπάθεια αυτή λέγεται πνευμονοκονίωση (αποκαλείται και πυριτίαση)

Προσοχή με αυτούς τους δημοφιλείς πάγκους κουζίνας – Ευθύνονται για σοβαρή πνευμονοπάθεια

Για «νέα και αναδυόμενη επιδημία» μίας ανίατης πνευμονοπάθειας, που προκαλείται από τους κομψούς και ανθεκτικούς πάγκους κουζίνας από τεχνητή πέτρα χαλαζία προειδοποιούν Αμερικανοί γιατροί.

Η πνευμονοπάθεια αυτή λέγεται πνευμονοκονίωση (αποκαλείται και πυριτίαση). Οφείλεται στην εισπνοή μεγάλων ποσοτήτων σκόνης πυριτίου, συνήθως επί μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η σκόνη απελευθερώνεται στον αέρα όταν οι εργαζόμενοι κόβουν την τεχνητή πέτρα και μοιραία την εισπνέουν.

Όταν η σκόνη πυριτίου εισέλθει στους πνεύμονες, προκαλεί φλεγμονή και σταδιακά οδηγεί στη δημιουργία ουλώδους ιστού (ίνωση). Οι πνεύμονες με ίνωση δεν λειτουργούν ομαλά.

Η πρόγνωση της πνευμονοκονίωσης είναι φτωχή, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA). Η πνευμονική λειτουργία των ασθενών σταδιακά επιδεινώνεται και καταλήγει στην αναπνευστική ανεπάρκεια. Η νόσος τους καθιστά επίσης ευάλωτους σε:

  • Αναπνευστικές λοιμώξεις
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Καρκίνο του πνεύμονα

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων πνευμονοκονίωσης στους εργάτες που φτιάχνουν πάγκους κουζίνας από τεχνητή (ή ανασυσταθείσα) πέτρα χαλαζία.

Η πέτρα αυτή κατασκευάζεται από θρυμματισμένα πετρώματα χαλαζία, δεμένα μεταξύ τους με ρητίνες. Περιέχει όμως περισσότερο κρυσταλλικό πυρίτιο από τη φυσική πέτρα. Έτσι οι εργαζόμενοι που κόβουν, διαμορφώνουν και γυαλίζουν τους πάγκους εκτίθενται σε σημαντικές ποσότητες.

Καθυστερημένη διάγνωση

Οι επιστήμονες του UCLA μελέτησαν τα κρούσματα πνευμονοκονίωσης σε ένα μεγάλο νοσοκομείο έξω από το Λος Άντζελες. Στην Καλιφόρνια ιστορικά καταγράφονταν λιγότερα από 5 κρούσματα της πνευμονοπάθειας ετησίως. Από το 2019, όμως, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 70, είπαν οι επιστήμονες στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βορείου Αμερικής (RSNA 2024).

Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είχαν διαγνωστεί 55 εργαζόμενοι με τεχνητή πέτρα χαλαζία. Η διάγνωσή τους είχε γίνει με αξονικές τομογραφίες θώρακος και τεστ αναπνευστικής λειτουργίας.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα προκαταρκτικά ευρήματα για τους 21 από αυτούς. Όλοι ήταν άνδρες, μέσης ηλικίας 43 ετών. Επεξεργάζονταν τεχνητή πέτρα χαλαζία επί 18 χρόνια κατά μέσον όρο.

Όλοι οι ασθενείς είχαν συμπτώματα, αλλά συνήθως ήταν άτυπα. Τα συχνότερα ήταν δύσπνοια και βήχας. Αυτό είχε ως συνέπεια να διαγνωστεί αμέσως η πνευμονοκονίωση μόνο σε 4 από τους 21 ασθενείς (ποσοστό 19%). Σε άλλους 7 αναγνωρίστηκε όταν έγινε ακτινολογικός έλεγχος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αρχική διάγνωση ήταν λοίμωξης των πνευμόνων. Σε σχεδόν τους μισούς ασθενείς (στο 48%) ακόμα και οι απεικονιστικές εξετάσεις είχαν άτυπα ευρήματα.

«Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι η πνευμονοκονίωση στους εργαζομένους με τεχνητή πέτρα χαλαζία μπορεί να έχει άτυπα χαρακτηριστικά. Το γεγονός αυτό μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά τη διάγνωση», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια και ειδικευόμενη ακτινολόγος στο UCLA.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για περισσότερη εγρήγορση και αναγνώριση των απεικονιστικών χαρακτηριστικών της πνευμονοκονίωσης, πρόσθεσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.