Oμάδα επιστημόνων στην Ταϊλάνδη δημοσιοποίησε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία εντοπίστηκε η πρώτη μετάδοση κορωνοϊού από γάτα σε άνθρωπο. Μάλιστα ανέφεραν ότι και οι ίδιοι εξεπλάγησαν από τον χρόνο που χρειάστηκε για να στοιχειοθετηθεί η συγκεκριμένη μετάδοση.
«Είναι μια ενδιαφέρουσα μελέτη, και ένα σπουδαίο παράδειγμα του τι μπορεί να καταφέρει η παρακολούθηση των επαφών» δήλωσε η Μάριον Κούπμας, ιολόγος της Ιατρικής του Ρότερνταμ για την έρευνα της Ταϊλάνδης, ενώ και ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Κολοράντο ανέφερε πως «γνωρίζαμε πως πρόκειται για μια σοβαρή πιθανότητα εδώ και δύο χρόνια».
Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξαν μελέτες που ανέφεραν ότι οι γάτες μεταφέρουν τον ιό και μπορούν να τον μεταδώσουν μεταξύ τους, ενώ και πολλές χώρες κατέγραψαν αρκετές μολύνσεις κατοικιδίων.
Το εύρημα για τις γάτες δημοσιοποιήθηκε πρώτη φορά στις 6 Ιουνίου. Όταν πατέρας και γιος βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και απομονώθηκαν σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο και μαζί τους εξετάστηκε και η 10χρονη γάτα τους, που ήταν θετική. Ενώ την εξέταζε ο κτηνίατρος η γάτα φτερνίστηκε και ενώ φορούσε μάσκα και γάντια προστασίας, όχι όμως και προστατευτικό ματιών, τρεις ημέρες αργότερα παρουσίασε συμπτώματα και βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Οι υποψίες στράφηκαν στη… γάτα και η γενετική ανάλυση επιβεβαίωσε ότι κτηνίατρος, γάτα αλλά και οι ιδιοκτήτες της είχαν το ίδιο στέλεχος του ιού. Οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν πάντως ότι η μετάδοση από γάτα σε άνθρωπο φαίνεται πως είναι πάρα πολύ σπάνια.