Μια νέα μελέτη υποδηλώνει πως η συστηματική κατανάλωσή τυριού μειώνει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί άπνοια στον ύπνο, επειδή επηρεάζει σημαντικούς δείκτες της υγείας.
Το δυνατό ροχαλητό που διακόπτεται αιφνιδίως για λίγο και ξαναρχίζει, αποτελεί σήμα κατατεθέν της υπνικής άπνοιας.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Sleep Medicine. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η υπνική άπνοια αποτελεί μεγάλο πρόβλημα δημοσίας υγείας, διότι οι αλλεπάλληλες διακοπές της αναπνοής σχετίζονται μακροπρόθεσμα με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως:
- Καρδιαγγειακές νόσους (π.χ. υπέρταση, καρδιοπάθεια)
- Μεταβολικές διαταραχές (π.χ. διαβήτης, παχυσαρκία)
- Έκπτωση των νοητικών λειτουργιών
Ωστόσο η υπνική άπνοια είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι πάνω από 936 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο πάσχουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από αυτήν.
Δεδομένης της συχνότητάς της, οι επιστήμονες προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν υπάρχουν παράγοντες του τρόπου ζωής που να μπορούν να περιορίσουν τους κινδύνους της. Στο πλαίσιο αυτό μελετούν και τη διατροφή και ιδίως το τυρί.
Τι προσφέρει το τυρί
Το τυρί είναι πλούσια πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών στα οποία συμπεριλαμβάνονται:
- Υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες
- Ασβέστιο
- Λιπαρά οξέα
- Βιοδραστικά πεπτίδια
- Αμινοξέα
- Βιταμίνες
Τα συστατικά αυτά είναι σημαντικά για την διαφύλαξη της υγείας. Επηρεάζουν επίσης την μεταβολική και καρδιαγγειακή υγεία, γι’ αυτό οι ερευνητές εξέτασαν και τις τυχόν επιδράσεις που μπορεί να έχει το τυρί στην υπνική άπνοια. Στην παρούσα μελέτη αναζήτησαν επίσης πιθανούς βιολογικούς μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εξηγούν τα ευρήματά τους.
Η μελέτη
Η νέα μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από χιλιάδες εθελοντές από τη Βρετανία και τη Φινλανδία, οι οποίοι κατανάλωναν συστηματικά τυρί. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι έτρωγαν το περισσότερο τυρί είχαν 27,6% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπνική άπνοια.
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως το τυρί συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων 23 διαφορετικών δεικτών της υγείας. Έξι από αυτούς μπορεί να εξηγούν τον μειωμένο κίνδυνο υπνικής άπνοιας, γράφουν οι ερευνητές. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η διαστολική αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα.
Η διαστολική πίεση είναι ο μικρός αριθμός στη μέτρηση. Αντιπροσωπεύει την πίεση του αίματος στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων όταν η καρδιά αναπαύεται μεταξύ δύο κτύπων της.
Τα ευρήματα αυτά «υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση τυριού μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο για άπνοια μέσω συγκεκριμένων μεταβολικών μηχανισμών. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τον δυνητικό ρόλο των διατροφικών παρεμβάσεων στη μείωση της συχνότητας της αναπνευστικής διαταραχής», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.