Αισιόδοξος πως η πανδημία του κορωνοϊού πλησιάζει σε φάση ενδημικότητας, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί μέχρι την Άνοιξη, εμφανίζεται ο Γκίγκας Μαγιορκίνης.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης σε συνέντευξη του πως «η κυκλοφορία της Covid 19 παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο υπάρχει αρκετή πληθυσμιακή ανοσία, καθώς οι άνθρωποι που έχουν κολλήσει (οι περισσότεροι το τελευταίο εξάμηνο) ή έχουν εμβολιαστεί, ξεπερνάνε το 90%. Οπότε υπάρχει ένα φρένο στο πόσο γρήγορα μπορεί να μεταδοθεί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ιώσεις, όπου το αντίστοιχο επίπεδο πρόσφατης λοίμωξης είναι χαμηλό».

Ωστόσο σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που αναπτύσσει ο καθηγητής, η κυκλοφορία του ιού σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι την ίδια περίοδο, είναι χαμηλότερη, παρά το γεγονός ότι φέτος δεν υπάρχουν καθόλου μέτρα. Με τα δεδομένα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, έχει υποβαθμιστεί η πιθανότητα έξαρσης μέσα στο Δεκέμβριο, αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι οι υποπαραλλαγές της Όμικρον BQ.1 και η BQ1.1 έχουν φτάσει στην Ελλάδα σε ποσοστό πάνω από το 25-30%.

«Δεν θεωρώ προς το παρόν ότι με το υπάρχον προφίλ θα δημιουργήσουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, οπότε σταδιακά εκτιμώ ότι θα κάνουμε και υποβάθμιση της σημαντικότητας τους. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια παραλλαγή πιο δυναμική που να δημιουργεί ανησυχία, οπότε με βάση αυτά τα στοιχεία, θεωρούμε ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάποιος κίνδυνος για τους επόμενους έναν με δύο μήνες».

Για το σύνδρομο long covid, o κ. Μαγιορκίνης λέει ότι υπάρχουν κάποια πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία σε κάποιες μικρές μελέτες, τα οποία δείχνουν ότι οι ενισχυτικές δόσεις πιθανόν και να βοηθάνε στη μείωση των συμπτωμάτων. Όσον αφορά τα εμβόλια ο γνωστός επιδημιολόγος θεωρεί ότι το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα έρχεται από το μέτωπο των εμβολίων «παν-κορωνοϊού», που εκτιμά ότι μπορεί να κυκλοφορήσουν μέσα στην επόμενη διετία. «Αυτά τα εμβόλια που ήδη έχουν μπει σε κλινικές μελέτες μπορεί να πιάνουν όλους τους κορονοϊούς.

Και αυτό θα σημαίνει ότι θα πιάνουν και παραλλαγές του κορωνοϊού καλύτερα. Θα είναι τόσο ευρεία που δεν θα χρειάζεται να επικαιροποιούνται. Μπορεί να γίνονται κατ’ έτος ίσως και πιο αραιά, εάν είναι αποτελεσματικά σε τέτοιο εύρος, όπως προβλέπεται. Νομίζω ότι ο κόσμος για τον οποίο τα προτείνουμε, δηλαδή άνω των 60 και ευπαθείς ομάδες, θα έχει πολύ μεγάλο όφελος».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">