Δεν αποτελεί κάποιο μυστικό, ότι η ελληνική κοινωνία ταλαιπωρείται από την «λαίλαπα» της ακρίβειας, με την κατάσταση να γίνεται ακόμα χειρότερη εξαιτίας της ακρίβειας περισσότερων από 900 φάρμακα. 

Θυμίζουμε ότι από τα τέλη Αυγούστου, οι ανατιμήσεις όχι μόνο των φαρμάκων που βρίσκονται στα αζήτητα, αλλά και αυτά που συνιστούν «πρώτης γραμμής» είναι ιδιαίτερα αισθητές.

Την εξήγηση για την ακρίβεια που επεκτείνεται ραγδαία στον χώρο των φαρμάκων, έδωσε σήμερα (2/10) ο εκλέκτορας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιώργος Νύχας καλεσμένος σε πρωινή εκπομπή.

Όπως δήλωσε: «Υπάρχουν δυο διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους έχουν αυξηθεί τα φάρμακα. Εδώ και πολύ καιρό ήταν ελλειπτικά ή μερικώς ελλειπτικά κάποια φάρμακα. Συνεχίζει και υπάρχει δυσκολία στην εύρεσή τους, απλά βασικός όγκος που αυξήθηκε η τιμή τους είναι να υπάρχει ένα εμπορικό ενδιαφέρον ώστε να παραμείνουν στην αγορά. Αν δεν αυξάνονταν οι τιμές θα εξαφανίζονταν από την αγορά αυτά τα φάρμακα.

Λόγω της διαφοράς της ΕΕ οι τιμές της Ελλάδα είναι χαμηλές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αποθήκες να τα εξάγουν στο εξωτερικό γιατί το περιθώριο κέρδους είναι πολλαπλάσιο. Υπάρχει διαφορά στο καθεστώς συνταγογράφησης στο εξωτερικό» και συνέχισε προσθέτοντας ότι:

«Πολλά φάρμακα ήταν πρώτης γραμμής, κινδυνεύαμε να τα χάσουμε. Αυτή ήταν μία λύση. Η άλλη εναλλακτική ήταν για κάποια φάρμακα που χρειάζονταν σε μεγάλες ποσότητες στην Ελλάδα, να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός του υπ. Υγείας ώστε όταν και να βρει το φάρμακο, και η διαδικασία εισαγωγής να γίνει με την τιμή της εκεί χώρας.

Οι τιμές στα φάρμακα εδώ διαμορφώνονται βάσει των τιμών των δύο χαμηλότερων χωρών της ΕΕ. Η Ελλάδα, για τόσο μικρή χώρα που είναι, έχει έναν μεγάλο αριθμό φαρμακευτικής βιομηχανίας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!