Ουκ ολίγοι άνθρωποι επιλέγουν να παίξουν κάποιο βιντεοπαιχνίδι στον ελεύθερο χρόνο του.
Τα κακά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι μπορεί να γίνουν εθιστικά και να βλάψουν την ψυχική υγεία ενός ατόμου – ένα φαινόμενο που ονομάζεται «gaming disorder».
Τα καλά νέα είναι ότι όταν υπάρχουν όρια και μέτρο, το gaming μπορεί να είναι μια ευχάριστη ασχολία από την οποία, μάλιστα, μπορείτε να επωφεληθείτε ποικιλοτρόπως.
Τι κερδίζουμε από το gaming
Tα οφέλη στην υγεία από τη σωστή χρήση των video games:
«Level up» στην ποιότητα του ύπνου
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καμπανίας Luigi Vanvitelli στην Ιταλία υποστηρίζουν ότι ορισμένα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου μας.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep Medicine, ότι τα χαλαρωτικά παιχνίδια που εξασκούν τις γνωστικές δεξιότητες μπορούν να λειτουργήσουν σαν «ηρεμιστικά» πριν από τον ύπνο.
Οι συγγραφείς τις μελέτης τονίζουν ότι δεν είναι όλα τα video games κατάλληλα για τις βραδινές ώρες: Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα προτείνει να αποφεύγετε να παίζεται παιχνίδια που περιέχουν στοιχεία τρόμου και βίας πριν πέσετε στο κρεβάτι, γιατί έτσι θα δυσκολευτείτε να αποκοιμηθείτε.
Περισσότεροι «πόντοι» στις διανοητικές ικανότητες
Πολλά video games διαθέτουν μια ποικιλία χαρακτήρων και ιστοριών, βάζοντας έτσι τους παίκτες στη διαδικασία να φανταστούν τι θα γίνει παρακάτω και να επιστρατεύσουν τη δημιουργικότητά τους για να ολοκληρώσουν την ιστορία.
Επειδή ακριβώς οι παίκτες πρέπει να επεξεργάζονται πολλές πληροφορίες γρήγορα, ώστε να μην μένουν πίσω στην εξέλιξη του παιχνιδιού, εξασκούν τη μνήμη τους. Αυτό είναι ένα σημαντικό όφελος τόσο για τους νεότερους όσο και για τους μεγαλύτερους gamers.
Παράλληλα, οι gamers έχουν αυξημένη ικανότητα στρατηγικής και λήψης (γρήγορων) αποφάσεων.
«Heal» στην ψυχολογία
Η καθημερινότητα μπορεί κάποιες φορές να είναι βαρετή… Μπαίνοντας στον κόσμο ενός video game, οι παίκτες έχουν την ευκαιρία να αποδράσουν και να ξεχάσουν για λίγο τις ανησυχίες τους και να ανακουφιστούν από το στρες.
Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology έδειξε ότι τα βιντεοπαιχνίδια με γρήγορο ρυθμό, γεμάτα δράση είχαν θετική επίδραση στη διάθεση των συμμετεχόντων, ακόμη και σε άτομα με κατάθλιψη.