Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Τα συμπτώματα της παλινδρόμησης μπορεί να είναι αποτέλεσμα των στομαχικών οξέων που παλινδρομούν στον οισοφάγο, προκαλώντας ενόχληση και πόνο.
Αν είστε άτομο έχει πολλά τέτοια οξέα, καλό είναι να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα για να μπορέσετε να ελέγξετε τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Δεν πρόκειται βέβαια για τρόφιμα που θεραπεύουν την πάθηση, αλλά για την ανακούφισή της.
Φρούτα εκτός των εσπεριδοειδών
Στα μη εσπεριδοειδή φρούτα περιλαμβάνονται τα πεπόνια, οι μπανάνες, τα μήλα και τα αχλάδια, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης από τα όξινα φρούτα.
Λαχανικά
Τα λαχανικά είναι φυσικά χαμηλά σε λιπαρά και ζάχαρη και βοηθούν στη μείωση των οξέων στο στομάχι. Καλές επιλογές είναι τα πράσινα φασόλια, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα χόρτα, οι πατάτες και τα αγγούρια.
Ασπράδι αυγού
Το ασπράδι του αυγού είναι μια καλή επιλογή, αντίθετα με τον κρόκο, ο οποίος έχει πολλά λιπαρά και μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θεωρείται φυσικό γιατροσόφι για τα γαστρεντερικά προβλήματα. Μπορείτε να προσθέσετε τριμμένες ή τεμαχισμένες ρίζες τζίντζερ σε συνταγές για φαγητό ή smoothies, ή να πιείτε τσάι με τζίντζερ για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Βρώμη
Η βρώμα αποτελεί αγαπημένη επιλογή για το πρωινό, καθώς αποτελεί ένα δημητριακό-εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Άλλη επιλογή για φυτικές ίνες είναι το ψωμί και το ρύζι ολικής άλεσης.
Υγιεινά λιπαρά
Καλές πηγές υγιεινών λιπαρών είναι το ελαιόλαδο και οι ανάλατοι και άψητοι ξηροί καρποί. Μειώστε την πρόσληψη κορεσμένων και τρανς λιπαρών και αντικαταστήστε τα με αυτά τα πιο υγιεινά πολυακόρεστα λιπαρά.
Άπαχο κρέας και θαλασσινά
Τα άπαχα κρέατα όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ψάρια και τα θαλασσινά έχουν χαμηλά λιπαρά και μειώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Δοκιμάστε τα ψημένα ή βρασμένα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.