Η εκπρόσωπος της Ακαδημίας, Julie Stefanski, διαιτολόγος-διατροφολόγος με έδρα τη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ παρέχει συμβουλές για τον τρόπο διαχείρισης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
“Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ορισμένες τροφές και διατροφικές συνήθειες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, ενώ άλλες μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση και να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα ζωής για όσους ταλαιπωρούνται από αυτή”, δήλωσε η Julie Stefanski,
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν το οξύ του στομάχου ανεβαίνει προς τον οισοφάγο, προκαλώντας συμπτώματα όπως καούρα, πόνο στο στήθος, ναυτία ή έμετο.
Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος του οισοφάγου.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τι να κάνετε για να μειώσετε τα συμπτώματα
Η Stefanski λέει ότι είναι σώφρον να κάνετε τα εξής:
Αποφύγετε τροφές που προκαλούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα, όπως η μέντα, η σοκολάτα, το αλκοόλ, η καφεΐνη, τα όξινα τρόφιμα και τα πικάντικα τρόφιμα.
Τρώτε μικρότερα σε μέγεθος και περισσότερα σε αριθμό γεύματα μοιρασμένα μέσα στη διάρκεια της ημέρας, για να μειώσετε την πίεση στο στομάχι και τον οισοφάγο.
Περιορίστε τα λιπαρά τρόφιμα και τα πρόσθετα βούτυρα και έλαια στη διατροφή σας, επιλέγοντας αντ ‘αυτού ψητές ή στον ατμό επιλογές και λαμβάνετε την πρωτεΐνη σας από άπαχα κρέατα, πουλερικά, ψάρια, τόφου και φασόλια.
Η διαβούλευση με έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο μπορεί επίσης να βοηθήσει τους πάσχοντες από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είπε η Stefanski. Μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου διατροφικού πλάνου γύρω από τις συγκεκριμένες ανάγκες και τα ερεθίσματα ενός ατόμου.
“Κάνοντας ενημερωμένες διατροφικές επιλογές και στενά συνεργαζόμενοι με έναν ειδικό, οι ασθενείς μπορούν να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων τους και να απολαύσουν μια πιο άνετη και ικανοποιητική ζωή”, είπε η ίδια.