Η παλινδρόμηση οξέος, γνωστή και ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, περιγράφει μια αντίστροφη ροή οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Τα περιστασιακά επεισόδια παλινδρόμησης είναι φυσιολογικά, αλλά όταν συμβαίνουν τακτικά, μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες.
Οι περισσότεροι ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) παρουσιάζουν αύξηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της καούρας, όταν πέφτουν για ύπνο.
Πέρα από την καούρα, εάν το οξύ του στομάχου ανεβαίνει μέχρι τον λαιμό και τον λάρυγγα, ο ασθενής ξυπνάει με βήχα και αίσθημα πνιγμού, ή με σοβαρό πόνο στο στήθος.
Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για το γιατί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι συνήθως χειρότερη τη νύχτα κατά τον ύπνο:
Ένας συνδυασμός αυτών των επιδράσεων μπορεί να διευκολύνει τη διαρροή οξέος του στομάχου στον οισοφάγο και να του επιτρέψει μείνει εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό προκαλεί ακόμα πιο σοβαρά συμπτώματα ΓΟΠ, που διαταράσσουν τον ύπνο. Το πρόβλημα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν ο ασθενής πάει για ύπνο αμέσως μετά το φαγητό ή/και έχει φάει τροφές που ούτως ή άλλως προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Αν και δεν υπάρχει κάποια ενιαία λύση που να λειτουργεί για όλους, υπάρχουν σημαντικά μέτρα για να ανακουφιστείτε από την καούρα και τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και να έχετε καλύτερο ύπνο.
Είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό εάν έχετε χρόνια ή σοβαρά συμπτώματα ΓΟΠ ή/και συχνά προβλήματα ύπνου, ή υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επειδή πρόκειται για περίπλοκα ιατρικά ζητήματα, ένας γιατρός μπορεί να εξετάσει καλύτερα την κατάσταση, να προσδιορίσει την πιθανή αιτία, να παραγγείλει τις απαραίτητες εξετάσεις και να συστήσει θεραπεία.
Η εστίαση του γιατρού μπορεί να είναι στην άμεση αντιμετώπιση της ΓΟΠ, ή στη θεραπεία μιας υποκείμενης πάθησης, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου, με στόχο την μείωση των νυχτερινών ξυπνημάτων.
Οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν τόσο ιατρικές όσο και μη ιατρικές προσεγγίσεις. Οι ακόλουθες προτάσεις περιγράφουν μερικές από αυτές τις θεραπείες. Αλλά ο γιατρός είναι ο καταλληλότερος για να προσδιορίσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση ασθενούς.
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής για την μείωση πιθανών πυροδοτήσεων ΓΟΠ είναι μια κοινή πτυχή της διαχείρισης της πάθησης. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την μείωση της κατανάλωσης πικάντικων και όξινων τροφών, τη διατήρηση υγιούς βάρους και τη διακοπή (ή δραστική μείωση) του καπνίσματος.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.