Τα άτομα με χρόνια παλινδρόμηση οξέος μπορεί να βρουν κάποια ανακούφιση μειώνοντας τα απλά σάκχαρα στη διατροφή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση χαρακτηρίζεται από καούρα και παλινδρόμηση καθώς οι τροφές μετακινούνται από το στομάχι πίσω προς τον οισοφάγο.

Η νέα μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο πανεπιστήμιο Vanderbilt, ήταν η πρώτη που αξιολόγησε την επίδραση των υδατανθράκων στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μέσω μιας τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μείωση της κατανάλωσης απλών υδατανθράκων, όπως το λευκό ψωμί και τα μπισκότα, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα της καούρας και άλλων συμπτωμάτων της πάθησης.

Εκτός από τα σάκχαρα, τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να αισθάνονται ότι υπάρχει μια ατελείωτη λίστα τροφών που πρέπει να αποφεύγουν, όπως τα εσπεριδοειδή, η σοκολάτα και η σάλτσα ντομάτας.

Ωστόσο, η δρ. Heidi Silver, καθηγήτρια ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Vanderbilt και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι δεν είναι απαραίτητο για τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση να κόψουν εντελώς τα απλά σάκχαρα από τη διατροφή τους.

“Η απλή μείωση της πρόσληψης απλών υδατανθράκων είναι μια πιο λογική και ικανοποιητική προσέγγιση”, είπε ο η δρ.Silver.

Απλοί και σύνθετοι υδατάνθρακες: Τι πρέπει να καταλάβετε

Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Οι απλοί υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούνται κυρίως από σάκχαρα, μπορούν να αυξήσουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα τρόφιμα με απλά σάκχαρα συχνά στερούνται φυτικών ινών ή άλλων βιταμινών και μετάλλων που μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη. Μερικά παραδείγματα τροφών με απλά σάκχαρα είναι τα γλυκά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα αναψυκτικά.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες παρέχουν αργή απελευθέρωση του σακχάρου στο αίμα και συνήθως περιέχουν φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την πέψη. Περιέχονται σε τροφές όπως φασόλια, ψωμί ολικής αλέσεως και αμυλούχα λαχανικά.

Γιατί η μείωση των απλών υδατανθράκων μειώνει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Σε μια τυπική δυτική διατροφή η πρόσληψη απλών σακχάρων είναι εξαιρετικά υψηλή (περίπου 140 g κάθε μέρα). Οι συμμετέχοντες στην μελέτη που είδαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος είχαν μειώσει την πρόσληψη απλών σακχάρων κατά περίπου 62 g ημερησίως.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε ακριβώς γιατί η μείωση των απλών υδατανθράκων βελτιώνει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αλλά οι ειδικοί εικάζουν ότι οι υδατάνθρακες μερικές φορές είναι δύσκολο να αφομοιωθούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη γαστρική κένωση και να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στους μύες μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου (κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας – LES).

“Χωρίς τα σωστά είδη υγιών βακτηρίων στο πεπτικό μας σύστημα, αυτοί οι υδατάνθρακες δεν θα αφομοιωθούν πλήρως ή σωστά και θα μπορούσαν ουσιαστικά να δημιουργήσουν αέρια και φυσαλίδες”, δήλωσε η δρ. Amy Bragagnini, ογκολογική διαιτολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Trinity Health Lacks και εκπρόσωπος της αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Τα αέρια θα μπορούσαν να σχηματίσουν φυσαλίδες και να επιδεινώσουν την παλινδρόμηση οξέος, πρόσθεσε η δρ. Bragagnini.

Η ισορροπία και η μετρημένη κατανάλωση είναι το κλειδί

Η δρ. Rena Yadlapati, γαστρεντερολόγος και διευθύντρια του Κέντρου Οισοφαγικών Νόσων στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, είπε ότι οι ασθενείς που σταματούν να τρώνε όλα τα τρόφιμα που μπορεί να επιδεινώσουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να επηρεαστούν περισσότερο από την μειωμένη ποιότητα της ζωής λόγω των περιστασιακών συμπτωμάτων παλινδρόμησης.

Οι συστάσεις για τη διατροφή που εστιάζει σε αυτά τα συμπτώματα συχνά επικεντρώνονται στην αποφυγή τροφών που μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη και να μειώσουν την πίεση στον LES. Η δρ. Yadlapati είπε ότι είναι πιο σημαντικό να εστιάσουμε στο μέγεθος της μερίδας και στην ώρα του γεύματος από το να κόψουμε ολόκληρη τη λίστα με πιθανά τρόφιμα που “ενεργοποιούν” στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Τα μεγαλύτερα γεύματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν και ασκούν μεγαλύτερη πίεση στον LES, επομένως είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν παλινδρόμηση. Τα μικρά μεγέθη μερίδων μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη μεταφορά της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το να τρώτε πολύ αργά το βράδυ μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος, επειδή μπορεί να ξαπλώσετε σε μια στάση που προκαλεί παλινδρόμηση πριν το γεύμα σας να αφομοιωθεί πλήρως. Η δρ. Yadlapati είπε ότι ενθαρρύνει τους ασθενείς της να σταματήσουν να τρώνε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο.