Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, οι Παλαιστίνιοι στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας υπέφεραν από χρόνια έλλειψη νερού και ένα ευάλωτο σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Πλέον αφού το Ισραήλ διέκοψε τον αγωγό ύδρευσης προς τη Γάζα, μαζί με τα καύσιμα και τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν το σύστημα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αυξάνοντας τους φόβους ότι η αφυδάτωση και οι υδατογενείς ασθένειες θα οδηγήσουν σε ανθρωπιστική καταστροφή εν μέσω ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών που έχουν σκοτώσει 10.328 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και 4.237 παιδιά.

Αυτό συμβαίνει διότι η έλλειψη νερού σε συνδυασμό με τον εκτοπισμό σχεδόν 1,1 εκατομμυρίων Παλαιστινίων από το βόρειο μέρος της Λωρίδας της Γάζας προς τον νότο στον ήδη πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα, έχει κάνει δεκάδες ανθρώπους να μένουν μαζί σε ελάχιστα τετραγωνικά, με τις συνθήκες υγιεινής να είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Οι συνθήκες στα καταφύγια της Γάζας είναι απάνθρωπες και επιδεινώνονται καθημερινά, αναφέρει το γραφείο Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Σύμφωνα με τη UNRWA, ένα παράδειγμα των απάνθρωπων συνθηκών που επικρατούν είναι το εκπαιδευτικό κέντρο στο Χαν Γιουνίς, το οποίο σήμερα φιλοξενεί περισσότερους από 22.000 εσωτερικά εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. Στο κέντρο, ο χώρος ανά άτομο είναι μικρότερος από δύο τετραγωνικά μέτρα και τουλάχιστον 600 άτομα μοιράζονται μία τουαλέτα.

Οι επιδεινούμενες συνθήκες υγιεινής εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων που βρίσκουν καταφύγιο από τους συνεχείς και ανελέητους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν ότι η κατάρρευση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης θα προκαλέσει επιδημίες χολέρας και άλλων θανατηφόρων μολυσματικών ασθενειών.

Οι περισσότεροι από τους 65 σταθμούς άντλησης λυμάτων της Γάζας και οι πέντε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της έχουν αναγκαστεί να σταματήσουν τη λειτουργία τους.

«Οι συνθήκες είναι ώριμες για την εξάπλωση μιας σειράς διαρροϊκών και δερματικών ασθενειών», δήλωσε στο Al Jazeera ο Ρίτσαρντ Μπρέναν, περιφερειακός διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ.

Ο Μάθιου Τράσκοτ, επικεφαλής της ανθρωπιστικής πολιτικής στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Oxfam, δήλωσε ότι ένιωσε απογοήτευση στην ιδέα ότι ασθένειες θα μπορούσαν να εξαπλωθούν ενώ το νερό και τα φάρμακα συσσωρεύονται λίγα χιλιόμετρα πέρα από τα σύνορα, αναφερόμενος στις δυσκολίες να περάσει η βοήθεια από τον συνοριακό σταθμό της Ράφα, το μόνο πέρασμα για είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, αλλά από την Αίγυπτο.

Ουρά για λίγο πόσιμο νερό στη Γάζα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η χολέρα είναι μόνο μία από τις πολλές ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό και μπορούν να εξαπλωθούν – αν μπορέσουμε να φέρουμε βοήθεια, πολλά από αυτά μπορούν να προληφθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά αλλά προειδοποίησε πως «δεν μπορείς να παρέχεις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις εκεί όπου εξακολουθούν να πέφτουν βόμβες».