Σαρώνουν οι ιώσεις σε όλες τις ηλικίες. Σύμφωνα με το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ για την πορεία της εποχικής γρίπης αυξήθηκαν οι επισκέψεις στο γιατρό για γριπώδη συνδρομή κατά (14.3%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Δύο χρόνια η υποχρέωση των παιδιών να φορούνε μάσκες μετά απο κυβερνητική απαίτηση τώρα δείχνει τους καρπούς της καθώς τα ανοσοποιητικά συστήματα των μικρών παιδιών βρέθηκαν να υπολειτουργούν.
Έτσι γεμίζουν πλέον τα νοσοκομεία “ράντζα”.
Στα κόκκινα οι ιώσεις σε ενήλικους και ανήλικους
Η έξαρση των ιώσεων που επικρατεί στον παιδικό αλλά και στον ενήλικο πληθυσμό παρατηρείται στα γραφήματα του ΕΟΔΥ στα οποία αποτυπώνεται εκτίμηση αριθμού κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις, κατά εβδομάδα, ανά ηλικιακή ομάδα, για τις περιόδους: 2021-2022, 2022-2023.
«Είμαστε μόνο στην αρχή»
Οι παιδίατροι χαρακτηρίζουν πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει τόσο στα ιατρεία τους αλλά και στα παιδιατρικά νοσοκομεία σχετικά τόσο με τον αριθμό των παιδιών που προσέρχονται αλλά και με το πόσο νωρίς ξεκίνησε η έξαρση των ιώσεων επισημαίνοντας οτι «είμαστε ακόμα στην αρχή».
Χαρακτηριστικό της πίεσης που δέχονται οι παιδιατρικές κλινικές είναι -όπως μετέδωσε η ΕΡΤ-οτι αναπτύχθηκαν την Τετάρτη ράντζα σε παιδιατρική κλινική στο Αττικό ενώ σήμερα από τις 33 κλίνες στην παιδιατρική κλινική οι 30 είναι κατειλημμένες και από τα παραπάνω περιστατικά, 6 παιδιά από 1 έτους έως 15 ετών, νοσηλεύονται με γρίπη.
Ίδια εικόνα παρουσιάζει και το Παίδων Αγία Σοφία όπου σύμφωνα με γιατρούς του νοσοκομείου Κυριακή και Δευτέρα που είχε διπλή εφημερία υπολογίζεται ότι εξετάστηκαν 800 παιδιά.
Παρόμοια είναι η πίεση και στο Αγλαΐα Κυριακού με εκατοντάδες παιδιά στις εφημερίες να περιμένουν ώρες να εξεταστούν.
Εντωμεταξύ τεράστια πίεση δέχονται και τα παιδιατρικά ιατρεία με τους γιατρούς να χαρακτηρίζουν την κατάσταση «πολεμική» καθώς πολλές φορές αναγκάζονται να φύγουν από τα ιατρεία τους ακόμα και λίγο πριν τα μεσάνυχτα.
Καθημερινά δέχονται δεκάδες επισκέψεις από εμπύρετα παιδιά αλλά και εκατοντάδες τηλέφωνα από ανήσυχους γονείς. Πάντως οι γιατροί συνιστούν ψυχραιμία αλλά και τήρηση των μέτρων υγιεινής.
Οι συμβουλές των παιδιάτρων
-Απομάκρυνσή των παιδιών από το σχολείου όταν έχουν συμπτώματα (βήχα-καταρροή)
-Όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά να κάνουν τεστ ώστε να γνωρίζουν από την αρχή τι έχουν να αντιμετωπίσουν.
-Να έχουν καλή επικοινωνία με τον παιδίατρο τους και να μην πηγαίνουν κατευθείαν στο νοσοκομείο τα οποία δέχονται τρομερή πίεση.
-Να απομακρύνουν τα μέλη της οικογένειας που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες
-Καλή ενυδάτωση του οργανισμού
-Αποφυγή των κλειστών χώρων
-Καλό αερισμό των χωρών
-Καλό πλύσιμο χεριών
-Καλό ύπνο
-Σωστή διατροφή