">

Η πιθανή μόλυνσή τους από τον ιό Μάρμπουργκ, έκανε τις αρχές της Γερμανίας να κλείσουν τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου έως ότου εκκενωθεί το τραίνο που ταξίδευε το ζευγάρι από τη Φρανκφούρτη.

Η χώρα της ανατολικής Αφρικής βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Μάρμπουργκ στην ιστορία της.

Ο υπαίτιος ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Από τις 26 Σεπτεμβρίου που ανιχνεύθηκε το πρώτο κρούσμα έως χθες είχαν διαγνωστεί 36 κρούσματα.

Η πλειονότητα ήταν υγειονομικοί σε δύο νοσοκομεία της πρωτεύουσας Κιγκάλι. Οι 11 από τους ασθενείς έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους. Οι υπόλοιποι 25 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό

«Ο ασθενής που εργάσθηκε σε νοσοκομείο της Ρουάντας στο πλαίσιο των ιατρικών σπουδών του, βρέθηκε αρνητικός στον ιό Μάρμπουργκ στον μοριακό έλεγχο με PCR που του έγινε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων του Αμβούργου.

«Δεν υπήρξε ποτέ κανένας κίνδυνος για τους συνεπιβάτες τους στο τραίνο ή το αεροπλάνο».

Όπως εξηγεί το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, ο νεαρός φοιτητής είχε δύο επαφές με ασθενή με πυρετό Μάρμπουργκ στη Ρουάντα.

Φορούσε όμως κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό. Οι επαφές έγιναν περίπου στις 25 Σεπτεμβρίου. Η σύντροφός του δεν είχε επαφή με άρρωστα άτομα.

Προγενέστερες αναφορές του γερμανικού Τύπου ανέφεραν ότι το ζευγάρι είχε παρουσιάσει συμπτώματα γριπώδους συνδρομής στο τρένο. Ανέφεραν επίσης ότι είχαν ναυτία.

Ωστόσο το υπουργείο διευκρινίζει ότι τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν δεν ταίριαζαν με την κλινική εικόνα του ιού Marburg. Επιπλέον, αρνητική ήταν στις εξετάσεις και η συνοδός του φοιτητή.

Ωστόσο για προληπτικούς λόγους ο φοιτητής θα παραμείνει στην απομόνωση του νοσοκομείου όπου έχει μεταφερθεί έως ότου παρέλθουν 21 ημέρες. Ο ιός χρειάζεται έως και 21 ημέρες για να προκαλέσει συμπτώματα, όταν μολύνει ένα άτομο (περίοδος επωάσεως).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!