Η Natalie Barnett, αντιπρόεδρος κλινικής έρευνας στο Nanit και πρώην επίκουρη καθηγήτρια στη μονάδα νευρογενετικής της Ιατρικής Σχολής του NYU, αλλά και o πιστοποιημένος ψυχίατρος και γιατρός ύπνου Chester Wu, μίλησε στο περιοδικό Burdie και αποκάλυψε τους  λόγους της νυχτερινής εφίδρωσης. 

«Αν και η νυχτερινή εφίδρωση είναι ενοχλητική, τις περισσότερες φορές θεωρείται φυσιολογική αντίδραση για τη μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος», εξηγεί η Natalie Barnett. «Εάν η εφίδρωση τη νύχτα είναι κάτι που συμβαίνει περιστασιακά δεν χρειάζεται άγχος» συνεχίζει.

Ζέστη και υγρασία

Εάν το περιβάλλον της κρεβατοκάμαρας είναι ιδιαίτερα ζεστό, το σώμα σας θα ιδρώνει ενώ κοιμάστε. Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να φτάσετε στη σωστή θερμοκρασία, σύμφωνα με τον Wu.

«Κρατήστε την κρεβατοκάμαρά σας δροσερή, γύρω στους 17 με 18 βαθμούς», προτείνει η Barnett.

Τα υφάσματα

Δώστε προσοχή στις πιτζάμες και τα κλινοσκεπάσματα σας. «Δεν χρειάζεται να ντυθείτε υπερβολικά το βράδυ και φροντίστε να επιλέξετε υφάσματα που αναπνέουν και απομακρύνουν την υγρασία» λέει η Barnett στο BYRDIE. Αποφύγετε υφάσματα όπως πολυεστέρα, νάιλον και βαμβάκι, αντ ‘αυτού πείτε «νια» στο λινό και τη βισκόζη. Βεβαιωθείτε ότι οι κουβέρτες και τα σεντόνια σας είναι κατάλληλα για την εποχή και σκεφτείτε να αλλάξετε το πάπλωμα σας ανάλογα με τον καιρό.

Αλκοόλ πριν τον ύπνο

Το αλκοόλ πριν τον ύπνο μπορεί να σας ξυπνήσει τη νύχτα και να σας κάνει να ιδρώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο, σύμφωνα με τον Wu. «Το αλκοόλ αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και χαλαρώνει τους αεραγωγούς μας, καθιστώντας δυσκολότερη την αναπνοή. Αυτά τα δύο μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος». Η Barnett εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει διότι η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει το νευρικό σύστημα προκαλώντας απόκριση στην αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και τη θερμοκρασία του σώματος, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει την απελευθέρωση του ιδρώτα.

Στρες και άγχος

«Όταν είστε πολύ αγχωμένοι, ο εγκέφαλός σας αντιδρά, προκαλώντας φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα σας, τόσο αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό όσο και απελευθερώνοντας ορμόνες», λέει η Barnett. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη εφίδρωση.

«Η εφίδρωση που σχετίζεται με το άγχος μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και της ημέρας. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να το παρατηρήσουν αυτό πριν από μια συνέντευξη ή μια σημαντική παρουσίαση στη δουλειά».

Ο Wu προειδοποιεί επίσης ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει εφιάλτες και κρίσεις πανικού τη νύχτα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική εφίδρωση.

Παρενέργειες φαρμάκων

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη εφίδρωση. Αυτό μπορεί να συμβεί ιδιαίτερα με φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά ή οι θεραπείες για τον διαβήτη, σύμφωνα με τη Barnett. Ο Wu προσθέτει ότι άλλα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν εφίδρωση τη νύχτα είναι τα παυσίπονα και ορισμένα συμπληρώματα διατροφής, όπως το ασβέστιο και η νιασίνη.

Ορμονικές διακυμάνσεις

Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία εφίδρωσης τη νύχτα. «Εάν περνάτε εμμηνόπαυση ή ακόμα και λόγω ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, μπορεί να αντιμετωπίσετε αυξημένη εφίδρωση», λέει η Barnett. Προτείνει για να δροσιστείτε, να προσπαθήσετε να μην σκεπάσετε τα άκρα σας, όπως τα πόδια και το λαιμό σας, ή να τοποθετήσετε ένα δροσερό πανί στο κεφάλι σας.

Οι εξάψεις είναι ένα κοινό σύμπτωμα εμμηνόπαυσης που προκαλείται από την αλλαγή των επιπέδων ορμονών.

Ιατρικές παθήσεις

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν κανένα από τα παραπάνω δεν φαίνεται να προκαλεί τις νυχτερινές εφιδρώσεις σας, εξετάστε το ιατρικό ιστορικό σας ή συζητήστε το θέμα με έναν γιατρό, καθώς ορισμένες καταστάσεις μπορεί να σας κάνουν να ιδρώνετε στον ύπνο σας. «Μια πιθανή αιτία, αν και πολύ σπάνια, είναι μια διαταραχή εφίδρωσης που ονομάζεται υπεριδρωσία, η οποία οδηγεί το σώμα σας να παράγει υπερβολικό ιδρώτα για άγνωστους λόγους» λέει η Barnett. Ο Wu λέει ότι άλλες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν εφίδρωση είναι η υπογλυκαιμία και ο υπερθυρεοειδισμός. Οι βακτηριακές λοιμώξεις, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι αυτοάνοσες διαταραχές όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι νευρολογικές παθήσεις.