Υγεία
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων που έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στις 10 Φεβρουαρίου οι ειδικοί μας υπενθυμίζουν ότι τα όσπρια δεξ πρέπει να λείπουν από το οικογενειακό τραπέζι.
Ποια είναι η διατροφική αξία των οσπρίων;
- Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και τη σύνθεση ενζύμων και αντισωμάτων. Όταν μάλιστα συνδυάζονται με δημητριακά όπως το ρύζι, τότε το γεύμα παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
- Είναι καλές πηγές βιταμινών, όπως το φυλλικό οξύ, και ανόργανων στοιχείων όπως ο σίδηρος. Για τη βελτίωση της απορρόφησης του σιδήρου θα πρέπει να συνδυάζονται με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή και οι πιπεριές.
- Είναι πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
- Περιέχουν φυτοοιστρογόνα που συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
- Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που ενισχύουν τη γαστρεντερική υγεία, αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης και του σακχάρου. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα όσπρια μας δίνει κατά μέσο όρο 10 γραμμάρια διαιτητικών ινών, που είναι μια πολύ καλή ποσότητα, αν σκεφτεί κανείς ότι θα πρέπει να προσλαμβάνουμε καθημερινά τουλάχιστον 20-25 γραμμάρια.
- Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι χαμηλά σε λιπαρά γι΄αυτό και είναι κατάλληλα για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.