ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Για ποιο λόγο τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ;

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

Για ποιο λόγο τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ;

Μία μελέτη με επικεφαλής το Universitat Rovira i Virgili (URV) αποκάλυψε το μηχανισμό που βρίσκεται πίσω από τη σχέση μιας διατροφής πλούσιας σε κορεσμένα λιπαρά και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στο πώς αυτό το είδος διατροφής επηρεάζει ορισμένα μόρια που βρίσκονται στο αίμα και σε άλλους ιστούς, όπως ο εγκέφαλος, που λειτουργούν ως δείκτες και ρυθμιστές της νόσου.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Mònica Bulló, καθηγήτρια στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και μέλος της μονάδας Metabolic Health and Nutrition και του Environmental, Food and Toxicological Technology Center (TecnATox) του URV.

Η έρευνα διεξήχθη σε μοντέλα ποντικών που ανέπτυξαν νόσο Αλτσχάιμερ στην ενήλικη ζωή. Προηγούμενες μελέτες σε αυτά τα ζώα είχαν ήδη δείξει ότι μετά από μια διατροφή υψηλή σε κορεσμένα λίπη, τα ποντίκια εμφάνισαν Αλτσχάιμερ πολύ νωρίτερα από τα ποντίκια που ακολουθούσαν συμβατική δίαιτα. Ωστόσο, οι μηχανισμοί που οδήγησαν στην εμφάνιση του Αλτσχάιμερ παρέμειναν άγνωστοι.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την έκφραση 15 miRNAs, μικρών μορίων RNA που παίζουν κρίσιμο ρόλο στη γενετική ρύθμιση τόσο στο αίμα όσο και στους ιστούς του εγκεφάλου. Εξέτασαν αλλαγές στα σχετιζόμενα με την ινσουλίνη miRNAs σε μοντέλα ποντικών με προδιάθεση για Αλτσχάιμερ που δεν ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λίπη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μεταβολισμός τους επιδεινώθηκε μετά από αυτή τη δίαιτα για έξι μήνες: το σωματικό τους βάρος αυξήθηκε σημαντικά και η απόκρισή τους στη γλυκόζη και την ινσουλίνη μειώθηκε. Αυτά τα ίδια χαρακτηριστικά μπορούν να βρεθούν σε άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν αλλαγές σε διάφορα miRNA τόσο στο αίμα όσο και στον εγκέφαλο. Αυτές οι αλλαγές σχετίζονταν με διαδικασίες που μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη, όπως είναι η συσσώρευση β-αμυλοειδών πλακών (αποθέσεις πρωτεΐνης που σχηματίζονται στον εγκέφαλο και οι οποίες είναι δείκτες Αλτσχάιμερ), η υπερβολική παραγωγή της πρωτεΐνης ταυ (η οποία μπορεί να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα) και η φλεγμονή στον εγκέφαλο.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ένα βήμα προς την κατανόηση αυτής της ασθένειας και μπορεί να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και της εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματα προσφέρουν επίσης νέους στόχους για την πιθανή πρόληψη και θεραπεία της νόσου», είπε η Bulló.

Η μελέτη παρέχει νέα δεδομένα για το πώς μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου, ενώ ανοίγει και την πόρτα για μελλοντική έρευνα σε διατροφικές στρατηγικές ως μέσο αντιμετώπισης του Αλτσχάιμερ.

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής για την πρόληψη των νευροεκφυλιστικών ασθενειών και αναδεικνύουν τα miRNA ως στόχους για θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nutrients.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.