ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Για πρώτη φορά βρέθηκαν αντισώματα που στοχεύουν πολλούς ιούς της γρίπης ταυτόχρονα – Τι εντόπισαν ερευνητές

Μπορεί να οδηγήσει σε νέα γενιά εμβολίων

Για πρώτη φορά βρέθηκαν αντισώματα που στοχεύουν πολλούς ιούς της γρίπης ταυτόχρονα – Τι εντόπισαν ερευνητές

Επιστήμονες εντόπισαν μια νέα κατηγορία αντισωμάτων στο ανθρώπινο αίμα που εξουδετερώνει διάφορα στελέχη του ιού της γρίπης και θα μπορούσε να αποτελέσει κλειδί για την ανάπτυξη εμβολίων που θα προστατεύουν τους ανθρώπους από πολλαπλά στελέχη της γρίπης.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι ιών γρίπης, γνωστοί ως Α, Β, C και D. Η γρίπη Α και η γρίπη Β είναι τα στελέχη που προκαλούν εποχικές επιδημίες. Η γρίπη Α κυκλοφορεί σε πολλούς υπότυπους, οι διαφορές των οποίων έγκεινται σε δύο πρωτεΐνες που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα: την αιμαγλουτινίνη και τη νευραμινιδάση. Για παράδειγμα, ο H1N1 και ο H3N2 είναι υπότυποι της γρίπης Α που μολύνουν τακτικά τους ανθρώπους.

Μέσα σε κάθε υποτύπο υπάρχουν διαφορετικά στελέχη του ιού που τροποποιούν συνεχώς τον γενετικό τους κώδικα. Η παρασκευή αποτελεσματικών εμβολίων κατά της γρίπης βασίζεται στην αξιοποίηση της προστατευτικής δύναμης των αντισωμάτων – πρωτεϊνών του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται στα παθογόνα που εισβάλλουν.
Τα εμβόλια κατά της γρίπης προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα που προσκολλώνται στον ιό της γρίπης και τον εμποδίζουν να μολύνει τα κύτταρα αφού εισβάλει στον οργανισμό. Ωστόσο, τα αντιγριπικά εμβόλια πρέπει να επικαιροποιούνται κάθε χρόνο καθώς έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν συγκεκριμένα στελέχη του ιού.

Στην περίπτωση της γρίπης τύπου Α τα συμβατικά εμβόλια συνήθως ωθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα κατά της πρωτεΐνης Η που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού. Στο παρελθόν έχουν ανακαλυφθεί αντισώματα που στοχεύουν ταυτόχρονα σε δύο κύριους τύπους αιμαγλουτινίνης, που ονομάζονται H1 και H3. Ωστόσο, μπορούν να το κάνουν αυτό μόνο εάν υπάρχει μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στην Η1, δηλαδή η εισαγωγή ενός αμινοξέος στο εξωτερικό άκρο της πρωτεΐνης που συνδέεται με έναν υποδοχέα στο εξωτερικό των κυττάρων μας. Αυτό κατά συνέπεια περιορίζει την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων έναντι των διαφόρων στελεχών του ιού της γρίπης.

Οι συγγραφείς θέλησαν να δουν αν αυτά τα αντισώματα στοχεύουν στελέχη των H1 και H3 που έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν. Διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα αντέδρασαν με στελέχη Η3 από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στελέχη Η1 από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έως το 2015. Αυτό υποδηλώνει ότι οι ασθενείς αρχικά παρήγαγαν τα αντισώματα ως απάντηση στα στελέχη Η3 του ιού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «PLOS Biology».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.