Τα νεύρα δεν ωφελούν κανέναν, ούτε αυτόν που τα έχει αλλά ούτε αυτόν που τα δέχεται.
Γενικώς όταν είμαστε νευριασμένοι και οργισμένοι όλα είναι πιο δραματικά και δύσκολα. Κάνουμε τη σχέση μας χάλια αλλά υποτιμάμε τελικά και τον ίδιο μας τον εαυτό.
Η συμβουλή και παρότρυνση «κοιτάξτε να τα βρείτε» που έχει συνδεθεί με τους τσακωμούς της παιδικής μας ηλικίας, βρίσκει τέλεια εφαρμογή στο πεδίο των σχέσεων.
Αυτό που κάνει όμως το χειρότερο κακό σε μία σχέση είναι να την πέφτεις για ύπνο δίπλα της την ώρα που έχετε τσακωθεί.
Δηλαδή να κοιμάστε χωρίς να έχετε λύσει το πρόβλημα. Ακόμη κι αν έχετε πλέον ξεχωριστά κρεβάτια, ακόμη και τότε δεν πρέπει το ζευγάρι να κοιμάται τσακωμένο. Τουλάχιστον αυτό λένε οι επιστήμονες.
Υπάρχουν όμως βασικοί λόγοι που δεν πρέπει να κοιμόμαστε νευριασμένοι. Λόγοι που είναι άμεσα συνδεδεμένοι, όχι μόνο με την ψυχολογική υγεία μας αλλά και με την σωματική. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως κάνεις μεγάλο κακό στον εαυτό σου αλλά και στην σχέση σου αν κοιμάσαι με οργή.
Αν ξαπλώσετε με νεύρα, τότε μπορείτε να αναμένετε κακό και ανεπαρκή ύπνο, σύμφωνα με μια έρευνα στο Journal of Research in Personality, καθώς ο θυμός «είναι ένα συναίσθημα που εννέα στις δέκα φορές αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και καθιστά σχεδόν αδύνατο τον ύπνο με παλμούς πάνω από εξήντα» όπως εξηγεί ο ψυχολόγος Michael Breus, PhD.
Ο κακός ύπνος με τη σειρά του θα πολλαπλασιάσει τις εντάσεις και τους καυγάδες στη σχέση, όπως διαπιστώνει παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Social Psychological and Personality Science, με την ανεπαρκή ξεκούραση να πυροδοτεί αρνητικές σκέψεις και αδιαλλαξία, χωρίς ελπίδα για υπέρβαση των διαφωνιών.
Η οργή θα γιγαντώνεται
Ο θυμός στο κρεβάτι θα αποκτά συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις, εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Δρ Sheenah Hankin, όχι μόνο από τον μηρυκασμό του αλλά και από την αλλαγή στους μηχανισμούς αποθήκευσης των αρνητικών αναμνήσεων από τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε προ ετών στο Nature Communications, κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος προβαίνει σε ταχείες αλλαγές στην οργάνωση της συναισθηματικής μνήμης και, αντί να αποθηκεύσει τις δυσάρεστες αναμνήσεις στον ιππόκαμπο και την αμυγδαλή, τις διαχέει γύρω από τον φλοιό με αποτέλεσμα την ευκολότερη ανάκλησή τους.
Επιβαρύνεται η συνολική υγεία
Νοραδρεναλίνη, κορτιζόλη και αδρεναλίνη είναι κάποιες από τις ορμόνες του στρες που «κάνουν πάρτι» όταν είμαστε ταραγμένοι. Η ιδιότητά τους να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση αποτελεί και τον μηχανισμό πίσω από την αδυναμία να κοιμηθούμε, σύμφωνα και με σχετικά ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο International Journal of Environmental Research and Public Health.
Για να αποφύγετε τα χειρότερα για τη σχέση σας, οι ειδικοί προτείνουν: να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο και απόσταση, κάντε κάτι άλλο και απλό όπως να πλύνετε τα πιάτα ή να δείτε ένα βίντεο, και συμφωνήστε για το πότε θα συνεχίσετε τη συζήτηση όταν δεν θα έχετε εξαντληθεί τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά και κατά το δυνατόν χωρίς εντάσεις
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.