ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Γιατρός αποκαλύπτει: Αλλάζουν χρώμα τα δάχτυλα σας τον χειμώνα; – Η ασθένεια που κρύβεται από πίσω

Τι πρέπει να γνωρίζετε αν πάσχετε από την ασθένεια

Γιατρός αποκαλύπτει: Αλλάζουν χρώμα τα δάχτυλα σας τον χειμώνα; – Η ασθένεια που κρύβεται από πίσω

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο χρωματισμός σας μπορεί να αλλάξει στα μακρινά μέρη του σώματός σας κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. 

Αλλά είναι κάτι που το συνηθίζετε και το αποδέχεστε.

Η πραγματικότητα είναι ότι η αλλαγή του χρώματος, από την τυπική σας χρωστική ουσία σε ένα σκούρο κόκκινο ή ένα χλωμό λευκό, είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα μιας ασθένειας που έχουν εκατομμύρια άνθρωποι.

Αυτό λέει ένας γιατρός που εξήγησε τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε αν πάσχετε από την ασθένεια.

Επεξήγηση της νόσου Raynaud

Ονομάζεται νόσος Raynaud ή φαινόμενο Raynaud και εκδηλώνεται όταν τα άκρα σας κρυώνουν. Και αυτό είναι συνήθως πραγματικά κρύο, όχι απλά λίγο κρύο.

«Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να πάει σε ψυχρό καιρό και να τα καταφέρει χωρίς γάντια, τα δάχτυλά του απλώς θα κρυώσουν λίγο», δήλωσε η Melisa Lai Becker, MD, στο Good Morning America.

Η νόσος Raynaud είναι διαφορετική, όμως. Το χρώμα αλλάζει και το ίδιο και η θερμοκρασία.

«Αν αγγίξετε τα χέρια τους, μπορείτε να καταλάβετε τη διαφορά», δήλωσε η γιατρός Lai Becker. «Ακόμη και σε ένα μέτρια ψυχρό περιβάλλον, έχουν λευκά, παγωμένα χέρια».

Σύμφωνα με το NHS, το φαινόμενο Raynaud είναι όταν το αίμα σας σταματά να ρέει σωστά στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας. Είναι συχνό φαινόμενο και συνήθως δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα.

Το σύνδρομο Reynaud επιδεινώνεται από τον πολύ κρύο καιρό (Getty Stock Images)

Συμπτώματα της νόσου Raynaud

Το NHS αναφέρει ότι η νόσος Raynaud επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματός σας.

«Όταν κρυώνετε, είστε ανήσυχοι ή αγχωμένοι, τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας μπορεί να αλλάξουν χρώμα», εξηγεί η υπηρεσία υγείας.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών σας- μούδιασμα στην περιοχή- και καρφίτσες και βελόνες.

Ταυτόχρονα, ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν τα παραπάνω συμπτώματα και σε άλλα μέρη του σώματός τους, συμπεριλαμβανομένων των θηλών, των αυτιών, των χειλιών και της μύτης.

Πώς η νόσος Raynaud επηρεάζει το σώμα σας (Getty Stock Images)

Επίσκεψη σε γιατρό

Τα συμπτώματα της νόσου Raynaud μπορεί να εμφανιστούν μόνα τους ή για ώρες. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν μαζί ή μόνα τους.

Ο Δρ Lai Becker συνιστά να ελέγξετε την κατάσταση με έναν γιατρό εάν φτάσει σε σοβαρό σημείο, ιδίως στην κλίμακα του πόνου, όπου επηρεάζει την ικανότητά σας να εκτελείτε συνηθισμένες εργασίες.

Μερικές φορές προκαλείται από άλλη πάθηση της υγείας ή από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων- κάτι που μπορεί να ελέγξει ο γιατρός σας για εσάς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η νόσος Raynaud είναι «συντριπτικά πιο συχνή στις γυναίκες και γενικά ανακαλύπτεται για πρώτη φορά στην εφηβεία», έτσι λέει ο Dr. Lai Becker. Έως και το 20 τοις εκατό του ενήλικου πληθυσμού του κόσμου πάσχει από τη νόσο Ρεϊνό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.