Ένας γαστρεντερολόγος από το Χάρβαρντ και το Στάνφορντ αποκάλυψε τέσσερις λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να πίνετε ποτέ αναψυκτικά διαίτης 

Ο Δρ Saurabh Sethi, ο οποίος εδρεύει στην Καλιφόρνια, έχει περισσότερες από δύο δεκαετίες κλινικής εμπειρίας και ασκεί πρακτικές σε κλινικές στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο TikTok του, ο γιατρός έθεσε την ερώτηση σχετικά με το εάν τα αναψυκτικά διαίτης (Light ή 0% ζάχαρη) είναι στην πραγματικότητα πιο υγιεινά από τα κανονικά και μοιράστηκε τέσσερα στοιχεία για τα προϊόντα που ίσως δεν γνωρίζετε.

Οι 4 λόγοι που δεν πρέπει να πίνετε αναψυκτικά διαίτης

Η πρώτη αλήθεια για την οποία μίλησε ήταν στην πραγματικότητα πολύ ανησυχητική.

«Πρώτον, οι γυναίκες που πίνουν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά διαίτης καθημερινά αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού», είπε ο Δρ Sethi.

Η δήλωσή του βασίστηκε σε μια μελέτη που κυκλοφόρησε το 2019 από την American Heart Association και την American Stroke Association, η οποία συνέδεσε την κατανάλωση τεχνητών ζαχαρούχων ποτών με την αύξηση αυτών των ασθενειών σε γυναίκες άνω των 50 ετών, σύμφωνα με το CNN.

Και, ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό ήταν ο υψηλότερος στις γυναίκες που δεν είχαν ιστορικό καρδιακής νόσου ή διαβήτη, ανέφερε το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια, ο Δρ Sethi ισχυρίστηκε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με νεφρική νόσο.

«Η υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο στα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να συμβάλει στη χρόνια νεφρική νόσο», είπε στο βίντεο.

Ο ισχυρισμός του υποστηρίζεται από το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού, το οποίο ανέφερε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων αναψυκτικών διαίτης την ημέρα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά.

Η μελέτη εξέτασε μια ομάδα γυναικών που όλες είχαν υγιή, λειτουργικά νεφρά στην αρχή της δοκιμής.

Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν αναψυκτικό διαίτης παρουσίασαν τριπλάσια μείωση του ρυθμού σπειραματικής διήθησης – κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μέτρηση του πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά σας – από εκείνους που δεν έπιναν αναψυκτικά διαίτης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, υπήρχε μια προφανής σχέση μεταξύ της λειτουργίας των νεφρών και της κατανάλωσης αναψυκτικών διαίτης – επομένως το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού συνιστά να πίνετε νερό.

Το τρίτο γεγονός που μοιράστηκε ο Δρ. Sethi ήταν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης μπορεί να «επηρεάσει αρνητικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη» και «να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου», πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εντέρου σας.

Η καλή υγεία του εντέρου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενική υγεία, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην πέψη, το ανοσοποιητικό κ.α.

Πρέπει να έχετε μια υγιή ποσότητα καλών βακτηρίων στο έντερό σας για να καταπολεμήσετε ορισμένες ασθένειες.

Τέλος, ο γιατρός είπε ότι τα αναψυκτικά διαίτης μπορούν «να αυξήσουν τη λαχτάρα για τροφές με πολλές θερμίδες, διαταράσσοντας τον έλεγχο της όρεξης».

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο JAMA Open Network, διαπιστώθηκε ότι η σουκραλόζη, η οποία είναι ένα κοινό συστατικό σε αναψυκτικά διαίτης, μπορεί να αυξήσει την όρεξη.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι η κατανάλωση αντικειμένων με σουκραλόζη μπορεί να έχει «μεγαλύτερες νευρικές αποκρίσεις ανταμοιβής» στον εγκέφαλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τελικά, τα αναψυκτικά διαίτης δεν προσφέρουν διατροφικά οφέλη», κατέληξε ο Δρ Σέτι.