Αν έχετε ήδη μπει σε πρόγραμμα γυμναστικής, το θέμα της τόνωσης των γλουτών ίσως σας έχει απασχολήσει. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει μια ιδιαίτερη σημασία στην σωστή λειτουργία του σώματος.
Οι γλουτιαίοι μύες είναι μεγάλοι και ισχυροί μύες που βοηθούν στην υποστήριξη της λεκάνης. Σταθεροποιώντας την άρθρωση του ισχίου, της επιτρέπουν επίσης να κινηθεί.
Στα κοινωνικά δίκτυα, αμέτρητα μηνύματα εξυμνούν το πόσο καλό κάνουν ορισμένες ασκήσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των γλουτών, όπως τα squat.
Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους «gymfluencers» πίσω από αυτές τις συστάσεις επικεντρώνονται στη βελτίωση της εμφάνισης του οπίσθιου μέρους και όχι στη λειτουργία του.
Αντίθετα, το The Conversation μας προτείνει να ξεχάσουμε για λίγο την εμφάνιση των γλουτών μας και να επικεντρωθούμε αντ′ αυτού σε αυτό που κάνουν.
Γνωρίζατε ότι το να έχετε καλό γυμνασμένους γλουτούς είναι σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του σώματος; Οι γλουτιαίοι μύες είναι σημαντική για τη μυοσκελετική υγεία.
Οι γλουτιαίοι μύες, είναι τρεις σε αριθμό: Ο μεγάλος, ο μεσαίος και ο μικρός γλουτιαίος. Οι τρεις ουσιαστικά αυτοί μύες δουλεύουν ξεχωριστά αλλά και μαζί για την εκτέλεση πολύ σημαντικών κινήσεων του ανθρώπινου σώματος όπως η: έκταση του ισχίου (η κίνηση κατά την οποία το πόδι πάει πίσω) απαγωγή (το άνοιγμα του ποδιού).
Κάθε ένας από αυτούς έχει μια συγκεκριμένη ανατομική δομή και λειτουργία.
Όπως υποδηλώνει το όνομά του, ο μικρός γλουτιαίος είναι ο μικρότερος από τους τρεις.
Είναι επίσης αυτός που βρίσκεται πιο βαθιά: είναι πολύ κοντά στην ίδια την άρθρωση του ισχίου. Ο μέσος γλουτιαίος υπερκαλύπτει τον μικρό γλουτιαίο.
Τέλος, ο μεγάλος γλουτιαίος είναι ο μεγαλύτερος από τους τρεις. Καλύπτει τους δύο προηγούμενους και δίνει στο πίσω μέρος μας το χαρακτηριστικό του σχήμα. Παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του σώματός μας.
Οι τρεις γλουτιαίοι μύες παράγουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας για να κρατήσουν το σώμα μας σε όρθια στάση, αντικρούοντας έτσι τη βαρύτητα που μας τραβάει προς τα κάτω.
Επίσης απορροφούν κραδασμούς όταν περπατάμε ή τρέχουμε.
Αρκετές από τις ερευνητικές μας μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι οι γλουτιαίοι μύες ορισμένων ασθενών που έπασχαν από πόνο στο ισχίο ήταν αγύμναστοι.
Οι αγύμναστοι γλουτοί, θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την ικανότητά μας να μεταφέρουν φορτία, συμπεριλαμβανομένου του βάρους μας (για παράδειγμα, όταν αυτοί οι άνθρωποι στέκονται στο ένα πόδι ή όταν ανεβαίνουν σκάλες – το βάρος του σώματος στη συνέχεια ακουμπά εναλλάξ στο ένα πόδι και μετά στο άλλο).
Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ορισμένες παθολογίες του ισχίου σχετίζονται με μείωση του μεγέθους των μυών και αύξηση του «μη ενεργού» ιστού, όπως ο λιπώδης ιστός. Αυτή είναι για παράδειγμα η περίπτωση του συνδρόμου πόνου του μείζονα τροχαντήρα (πολύ συχνή, αυτή η κατάσταση ονομάζεται επίσης γλουτιαία τενινοπάθεια, τροχαντηρική θυλακίτιδα ή τροχαντερίτιδα).
Αυτό ισχύει και για την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου (ή την κοξάρθρωση, η οποία επηρεάζει ολόκληρη την άρθρωση). Έρευνες δείχνουν ότι ο κίνδυνος οστεοαρθρίτιδας του ισχίου στους νέους μπορεί να εξαρτάται από το πόσο καλά κινούνται.
Σημειώστε, ωστόσο, ότι σημεία οστεοαρθρίτιδας του ισχίου μπορούν να ανιχνευθούν κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης (ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία) χωρίς να συνοδεύονται από πόνο.
Επιπλέον, η παρουσία τους δεν σημαίνει ότι ο πόνος θα εμφανιστεί απαραίτητα μια μέρα.
Σε περίπτωση πόνου στο ισχίο, η ενδυνάμωση των γλουτιαίων μυών συνιστάται ως θεραπεία.
Το να έχετε ισχυρούς γλουτιαίους μύες είναι πράγματι ένας τρόπος για να βελτιώσετε τις σωματικές σας ικανότητες, κάτι που είναι ευεργετικό σε καθημερινή βάση, και πολύ περισσότερο όταν υποφέρετε από οστεοαρθρίτιδα ισχίου.
Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι τα άτομα με αυτή την πάθηση που έχουν πιο μυώδεις γλουτούς είναι σε θέση να περπατούν περισσότερο και γρηγορότερα από εκείνους που έχουν ασθενέστερους γλουτιαίους μύες. Επίσης ανεβαίνουν πιο γρήγορα τις σκάλες.
Η ύπαρξη πολύ αδύναμων γλουτών έχει συσχετιστεί με μια ποικιλία προβλημάτων: πόνος στη μέση, επιγονατιδομηριαίος πόνος (πόνος κάτω από την επιγονατίδα) και αυξημένο σύνδρομο πόνου μεγαλύτερου τροχαντήρα.
Ορισμένα ερευνητικά αποτελέσματα υποδεικνύουν επίσης ότι η ύπαρξη δυνατών γλουτών θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη διατήρηση του περίνεου σε καλή κατάσταση, αλλά περαιτέρω εργασία δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει αυτές τις παρατηρήσεις.
Φυσικά, η ενίσχυση των γλουτιαίων μυών σας δεν είναι μια θαυματουργή λύση: όλες οι παθολογίες που αναφέρονται είναι υπό την επίδραση πολλαπλών παραγόντων και κάθε ασθενής είναι μια μοναδική περίπτωση.
Όμως το να έχεις δυνατούς γλουτιούς είναι, γενικά, πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα και τη σωστή λειτουργία των γοφών και της λεκάνης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί, οι φυσιοθεραπευτές και άλλοι επαγγελματίες συνταγογραφούν μερικές φορές ασκήσεις για την ενίσχυσή τους σε περίπτωση προβλημάτων στο ισχίο.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.