ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Γρίπη ή… τι συμβαίνει; – Τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα που πρέπει να ξέρετε

Στην καθημερινότητα μας, τη γρίπη μπορούμε να την πούμε και κρύωμα

Γρίπη ή… τι συμβαίνει; – Τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα που πρέπει να ξέρετε

Η γρίπη είναι μια νόσος του αναπνευστικού συστήματος και τα συμπτώματα της συνήθως ξεκινούν απότομα. Ο πάσχων παρουσιάζει συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα, μύτη που τρέχει, βήχα και πόνο στον λαιμό.

Οι ασθενείς συνήθως νιώθουν το σώμα τους αδύναμο και προτιμούν να ξαπλώνουν στο κρεβάτι. Η βήχας μάλιστα είναι το σύμπτωμα που μπορεί να κρατήσει περισσότερο από τα άλλα συμπτώματα, από μία έως δύο εβδομάδες.

Στην καθημερινότητα μας, τη γρίπη μπορούμε να την πούμε και κρύωμα. Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν βήχουμε, η φτερνιζόμαστε. Έτσι κάπως ο ιός προχωρά από το ένα άτομο στο άλλο μέσω μικρών, αόρατων σταγονιδίων που αιωρούνται.

Επίσης, τα σταγονίδια αυτά πολλές φορές μεταδίδονται και μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα. Αν μετά κάποιος άλλος αγγίξει την ίδια επιφάνεια που ακούμπησε ο ασθενής, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φέρει τον ιό.

Η γρίπη είναι συχνά σε έξαρση κατά τον χειμώνα, όταν και ο συνωστισμός πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους αυξάνουν τις πιθανότητες μετάδοσης.

Τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα που πρέπει να ξέρετε

Το χειμώνα μπορεί να αρρωστήσουμε με πολλούς τρόπους. Από άλλον πάσχων, φίλο, γνωστό, ή και άγνωστο σε χώρους συνωστισμού, όπως στάσεις λεωφορείου, τρένων, ή ακόμη και στο χώρο εργασίας μας από έναν άρρωστο συνάδελφο. Γενικά σε μέρη με πολυκοσμία υπάρχει πιθανότητα να κολλήσουμε και εμείς γρίπη!

Αφού ξέρουμε ότι έχουμε γρίπη γνωρίζουμε και τη συνέχεια. Το άτομο συχνά υποφέρει από συμπτώματα όπως πυρετός, βηχας και πονόλαιμος. Αυτά είναι τα βασικά και τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα.

1. Βήχας: Καταπολέμηση

Μπορούμε κάλλιστα να επισκεφθούμε το φαρμακείο που είναι κοντά στη γειτονιάς μας και να προμηθευτούμε ένα σιρόπι για τον βήχα. Στην αγορά κυκλοφορούν διαφορά σιρόπια που βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του βήχα. Πέρα από αυτό μπορούν να μειώσουν αισθητά το ξηρό βήχα όπως και τον βήχα με φλέγματα.

Στα σιρόπια για την αντιμετώπισή του βήχα βρίσκουμε φυσικά προϊόντα και βότανα στα συστατικά τους και είναι σε τιμές προσιτές για τον καταναλωτή και αποτελούν μια καλή λύση στο πρόβλημα. Να καταναλώνετε το σιρόπι για το βήχα σύμφωνα με την ενδεδειγμένη δοσολογία που της συσκευασία. Ο γιατρός η ο φαρμακοποιός μπορούν να σας εξηγήσουν τη δοσολογία.

2. Βήχας και Πυρετός: Αντιμετώπιση

Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη την περίπτωσή οπού ο βήχας επιμένει η συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Γιατί το αναφέρουμε αυτό; Ο βήχας μπορεί να σημαίνει και βρογχίτιδα οπόταν καλό είναι να πάρουμε τη συμβουλή γιατρού.

Άλλη μια περίπτωση βήχα μπορεί να είναι και ο κοκκύτης και τα συνήθως εμφανίζονται συνήθως 7 έως 10 ημέρες μετά τη λοίμωξη. Ο βήχας γίνεται εντονότερος μετά από δύο εβδομάδες. Η γρίπη εκτός από βήχα μπορεί να προκαλέσει και πονόλαιμο με αποτέλεσμα δυσκολία στην κατάποση.

3. Πονόλαιμος: Αντιμετώπιση

Ένας τρόπος ανακούφισης από τον πονόλαιμο που μπορεί να είναι επακόλουθο της γρίπης και του βήχα είναι η κατανάλωση τσαγιού. Ένα τσάι με θυμάρι, χαμομήλι ή φασκόμηλο μπορεί να καταπραΰνει τον λαιμό μάς και να ηρεμήσει τον πόνο. Αν σας αρέσει το λεμόνι μπορείτε να προσθέσετε λίγο λεμόνι και μια κουταλιά του γλυκού μέλι.

Το μέλι μαλακώνει το λαιμό, μετριάζει το βήχα και είναι καθαρό από συντηρητικά γλυκαντικό μέσο. Τέλος, ένα άλλο είδος τσαγιού που ανακουφίζει τη φλεγμονή στο λαιμό είναι το τζίντζερ. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του λειτουργούν ως καθαριστικό για το αναπνευστικό μας σύστημα και έτσι.

Συμπέρασμα

Το πιο σημαντικό βέβαια για να βελτιωθεί η υγεία σάς γενικότερα είναι να αποφύγετε το κάπνισμα. Είναι επιβλαβής για την υγεία και καταστρέφει την καλή λειτουργία στους αεραγωγούς, δημιουργεί τσιγαρόβηχα και μειώνει το προσδόκιμο ζωής συν τοις άλλοις. Η πρόληψη και η φροντίδα του εαυτού μας είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία.

Σε μερικές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί να έχουμε ρίγος, δύσπνοια, ανορεξία, λήθαργο και ναυτία. Αυτά τα συμπτώματα είναι ακόμα πιο εξουθενωτικά και χρήζουν ιατρικής συμβουλής. Οι τρόποι που έχουμε αναφέρει μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση και αποτελεσματική θεραπεία του κοινού κρυολογήματος. Αν όμως τα συμπτώματά επιμένουν, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Το κείμενο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Haleo

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.