ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης ακολουθεί τον «κανόνα των δεινοσαύρων» σε ότι αφορά τον Ν.Τραμπ: Ότι δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει...
prodeals

Η «άγνωστη» βιταμίνη P και οι τροφές που εξασφαλίζουν επαρκή πρόσληψη

Περιγράφει ένα σύμπλεγμα ενώσεων που παρέχουν χρωστικές ουσίες

Η «άγνωστη» βιταμίνη P και οι τροφές που εξασφαλίζουν επαρκή πρόσληψη

Ο όρος βιταμίνη P χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1930 για να περιγράψει ένα σύμπλεγμα ενώσεων που παρέχουν χρωστικές ουσίες στα φυτά και πιστεύεται ότι έχουν οφέλη για την υγεία.

Οι ενώσεις αυτές σήμερα είναι γνωστές ως φλαβονοειδή.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει σχεδόν 6.000 διαφορετικές ενώσεις και πλέον γνωρίζουν ότι είναι υπεύθυνες για πολλές γεύσεις και μυρωδιές φρούτων και λαχανικών, ενώ παράλληλα τα προστατεύουν από εισβολείς όπως μύκητες, παράσιτα και βακτήρια.

Αποτελούν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για το σώμα, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών, ενώ ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για τα αιμοφόρα αγγεία, τους μύες και το δέρμα.

Βοηθούν επίσης το σώμα να αντιμετωπίσει παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση μιας σειράς ασθενειών, όπως η φλεγμονή και η οξείδωση. Προστατεύουν δηλαδή από μια σειρά χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.

Από ποιες τροφές θα πάρετε την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης P και -το σημαντικότερο- γιατί πρέπει να το κάνετε;

Εσπεριδοειδή για την πρόληψη εγκεφαλικού

Έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε εσπεριδοειδή και χυμούς εσπεριδοειδών, είχαν 31% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού συγκριτικά με όσους έτρωγαν λίγα εσπεριδοειδή.

Άλλη έρευνα σε 70.000 γυναίκες έδειξε ότι όσες κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες φλαβονοειδών, είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα φλαβονοειδή συνδέονται με καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Θεωρείται ότι έχουν προστατευτική επίδραση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, καθώς βελτιώνουν την ελαστικότητά τους. Αν και ο ακριβής μηχανισμός είναι άγνωστος, εικάζεται ότι αυξάνουν έμμεσα τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου, το χημικό που χαλαρώνει και διευρύνει τις αρτηρίες.

Τσάι και κακάο για την καρδιά και τον εγκέφαλο

Δύο κούπες τσαγιού την ημέρα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μελέτη ερευνητών στην Ταϊβάν διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν 450ml (περίπου δύο κούπες) μαύρου ή πράσινου τσαγιού καθημερινά επί τουλάχιστον ένα χρόνο, είχαν λιγότερη αρτηριακή δυσκαμψία, συγκριτικά με όσους έπιναν λιγότερο τσάι.

Όσο πιο ελαστικές είναι οι αρτηρίες, τόσο καλύτερα ανταποκρίνονται στις καθημερινές φυσικές και συναισθηματικές πιέσεις που απαιτούν την άντληση περισσότερου αίματος. Η δυσκαμψία των αρτηριών προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να οδηγήσει εν τέλει σε έμφραγμα, εγκεφαλικό και άνοια.

Τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στο τσάι και το κακάο είναι οι κατεχίνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή του κακάο βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία. Άλλες τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή είναι τα βατόμουρα, τα κεράσια, το κόκκινο κρασί, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φασόλια και τα φιστίκια.

Μωβ φρούτα και λαχανικά

Φρούτα και λαχανικά με βαθύ κόκκινο και μωβ χρώμα, όπως τα μούρα, οι φράουλες, τα δαμάσκηνα, τα σταφύλια, οι μελιτζάνες και το κόκκινο λάχανο περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με την υψηλότερη πρόσληψη ανθοκυανινών, κυρίως από βατόμουρα και φράουλες, είχαν 8% μειωμένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης. Βοηθούν επίσης στη διαχείριση του διαβήτη.

Κρεμμύδια για την καταπολέμηση των αλλεργιών

Μπρόκολο, τζίντζερ, σπαράγγια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ειδικά τα κρεμμύδια είναι πηγή κουερσετίνης, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργική δράση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ιαπωνική μελέτη του 2009 έδειξε ότι η επαρκής πρόσληψη κουερσετίνης μείωσε τα συμπτώματα φαγούρας λόγω αλλεργίας στη γύρη. Άλλα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε κουερσετίνη είναι τα μήλα, τα σπαράγγια και τα φασολάκια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.