Επιστήμονες από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται επί χρόνια στην ατμοσφαιρική ρύπανση των οχημάτων είναι πιθανότερο να φέρουν στον εγκέφαλό τους ορισμένες αλλοιώσεις, οι οποίες σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Οι αλλοιώσεις αυτές είναι οι πλάκες του β-αμυλοειδούς, μίας πρωτεΐνης που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ.
Η σχετική μελέτη έδειξε ότι ηλικιωμένοι που είχαν δωρίσει μετά θάνατον τον εγκέφαλό τους στην επιστήμη, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να φέρουν τέτοιου είδους πλάκες όταν ζούσαν επί τουλάχιστον έναν χρόνο σε περιοχές με αυξημένα επίπεδα ρύπων από τα οχήματα.
Όσοι είχαν την υψηλότερη έκθεση επί τουλάχιστον 3 χρόνια πριν τον θάνατό τους, διέτρεχαν κατά 87% μεγαλύτερο κίνδυνο να φέρουν αυτού του είδους τις πλάκες.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα σωματίδια από την ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζουν τις πλάκες β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, λένε οι ερευνητές.
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Όπως γράφουν οι επιστήμονες, εξέτασαν δείγματα εγκεφαλικού ιστού 224 ατόμων. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 76 έτη, κατά μέσον όρο.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα δύο παθολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλό τους. Η μία ήταν το β-αμυλοειδές και η άλλη η πρωτεΐνη ταυ (tau). Οι παθολογικές συσσωρεύσεις και των δύο αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου Αλτσχάιμερ.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν την ατμοσφαιρική ρύπανση στον τόπο κατοικίας των θανόντων. Όλοι τους ζούσαν στην Ατλάντα των ΗΠΑ ή σε προάστιά της.
Όσο υψηλότερη ήταν η ατμοσφαιρική ρύπανση, τόσο περισσότερες ήταν οι πλάκες του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο των θανόντων. Μάλιστα αυτό ήταν ανεξάρτητο από το αν είχαν κληρονομικότητα για Αλτσχάιμερ ή όχι.
Στην πραγματικότητα, όσοι δεν έφεραν το γονίδιο της νόσου Αλτσχάιμερ, το APOE e4, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν ύποπτες αλλοιώσεις στον εγκέφαλό τους.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ρύπανση, συμβάλλουν στην ανάπτυξη νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για ασθενείς χωρίς γενετικό κίνδυνο», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια και επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory, της Ατλάντας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.