Ξεκίνησε στο Λονδίνο η πρώτη δίκη για τη διαμάχη της Pfizer και της Moderna για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας των εμβολίων mRNA, μια διένεξη με διακύβευμα δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αμερικανική Pfizer και η γερμανική BioNTech με την οποία συνεργάζεται υπέβαλαν το 2022 αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου απαιτώντας να ανακληθούν οι πατέντες που έχουν αποδοθεί στην Moderna. Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας αντεπιτέθηκε λίγες ημέρες αργότερα υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκαν δικές της πατέντες.

H Pfizer είχε πέρυσι έσοδα 11,2 δισ. δολαρίων από το εμβόλιό της κατά της Covid-19

Η Moderna ισχυρίζεται ότι οι Pfizer και BioNTech αντέγραψε βελτιώσεις της τεχνολογίας mRNA που η ίδια είχε κατοχυρώσει πριν ξεσπάσει η πανδημία Covid-19 στα τέλη του 2019. Η εταιρεία αξιώνει τώρα αποζημιώσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι Pfizer και BioNTech ζητούν ακύρωση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Moderna με το επιχείρημα ότι η τεχνολογία mRNA της εταιρείας βασίστηκε σε έρευνες άλλων.

Τα εμβόλια των δύο εταιρειών, τα πρώτα εμβόλια mRNA για ανθρώπινη χρήση, αποδείχθηκαν σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας και εκτιμάται ότι έσωσαν εκατομμύρια ζωές.

Ενδεικτικό του ύψους των αποζημιώσεων που μπορεί να επιδικαστούν, σημειώνει το Reuters, είναι το γεγονός ότι η Pfizer είχε πέρυσι έσοδα 11,2 δισ. δολαρίων από το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ενώ τα αντίστοιχα έσοδα της Moderna ανήλθαν στα 6,7 δισ. δολάρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ανάλογες αγωγές έχουν κατατεθεί στη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τις ΗΠΑ. Προσφυγές έχουν υποβληθεί και στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.