ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Η επιστήμη έδωσε την απάντηση: Να γιατί μπερδεύουμε το αριστερό με το δεξί

Αν η μία πλευρά του εγκεφάλου σας είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την άλλη, τότε η διάκριση των δύο πιθανώς να γίνεται ευκολότερη

Η επιστήμη έδωσε την απάντηση: Να γιατί μπερδεύουμε το αριστερό με το δεξί

Μια πρόσφατη μελέτη ήρθε να δώσει απάντηση στο γιατί μπερδεύουμε το… δεξί με το αριστερό.

Άλλωστε το να μπερδεύεις το δεξί με το αριστερό δεν αποτελεί ένα μόνιμο πρόβλημα, ενώ τις περισσότερες φορές δεν δίνουμε καν βάση στους λόγους που μας έκαναν να μπερδευτούμε.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως περίπου ένας στους έξι ανθρώπους δυσκολεύεται στο να ξεχωρίσει το δεξί με το αριστερό.

«Κανείς δεν δυσκολεύεται να δώσει οδηγίες σχετικά με το «πάνω ή κάτω και το μπροστά ή πίσω», λέει καθηγήτρια νευροψυχολογίας επισημαίνοντας πως «το να διακρίνεις το αριστερό από το δεξί είναι διαφορετικό λόγω της συμμετρίας και της θέσης που βρίσκεσαι.

Πολύπλοκη διαδικασία

Σύμφωνα με την ειδικό η διάκριση του αριστερά με το δεξιά είναι στην πραγματικότητα μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία, που απαιτεί την εγρήγορση της μνήμης, της γλώσσας, της οπτικής και χωρικής επεξεργασίας και της νοητικής περιστροφής.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές μόλις τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν το κάνουμε – και γιατί είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιους ανθρώπους από ό,τι για άλλους.

«Μερικά άτομα μπορούν να ξεχωρίσουν το δεξί από το αριστερό εκ γενετής και μπορούν να το κάνουν χωρίς καν να σκεφτούν», λέει γενικός ιατρός και κλινικός καθηγητής.

Ωστόσο όπως τονίζει υπάρχουν κι άλλοι που πρέπει να κάνουν μία διαδικασία στο μυαλό τους πριν σιγουρευτούν.

Για να διερευνηθεί αυτό το σκέλος, τέθηκαν ερωτήσεις σε φοιτητές ιατρικής. Οι συμμετέχοντες περιέγραψαν διάφορες τεχνικές για το πως ξεχωρίζουν το δεξιά με το αριστερά. Άλλοι κάνουν διάφορα σχήματα με τον αντίχειρα και τον δείκτη τους, αλλοι σκέφτονται με ποιο χέρι γράφουν ή παίζουν κιθάρα.

Συμπεράσματα

Επίσης οι ερευνητές υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε ένα τεστ ώστε να ερευνήσουν βαθύτερα πώς λειτουργούν αυτές οι στρατηγικές.

«Δεν έχουμε λύσει εντελώς το ζήτημα. Αλλά καταφέραμε να αναγνωρίσουμε ότι το σώμα μας αποτελεί βασικό στοιχείο για την αναγνώριση του αριστερού από το δεξί», αναφέρει καθηγήτρια νευροψυχολογίας.

Κάνοντας επιπλέον δοκιμές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες έτειναν να ανταποκρίνονται ταχύτερα από τις γυναίκες στην διάκριση του δεξιά-αριστερά, ωστόσο προηγούμενες έρευνες δεν αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση, το γιατί ακριβώς οι άνθρωποι διαφέρουν στην ικανότητά τους να ξεχωρίζουν το αριστερό από το δεξί δεν είναι σαφές, ωστόσο η έρευνα δείχνει ότι όσο πιο ασύμμετρο είναι το σώμα κάποιου (ειδικά όσον αφορά τα χέρια του) τόσο πιο εύκολο είναι να ξεχωρίζει το αριστερό από το δεξί.

Επίσης οι ερευνητές διαπίστωσαν πως αν η μία πλευρά του εγκεφάλου σας είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την άλλη, τότε η διάκριση των δύο πιθανώς να γίνεται ευκολότερη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.